„Виждаме как Москва, заинтересовани групи и олигарси бегълци заедно полагат всички усилия и влагат средства, насочени към покачване на нивото на дестабилизиране в Молдова до степен, предназначена за промяна на демократичния курс на Кишинев.“

Това заяви вътрешният министър на Молдова Ана Ревенко в отговор на въпрос на Клуб Z за степента на руската заплаха срещу страната, получила статута на кандидат член на ЕС.

Тя участва в заседание в Брюксел на създадения през лятото Център на ЕС за подкрепа на вътрешната сигурност и управление на границите в Молдова. Една от обсъжданите теми ще бъде руската заплаха за страната и Съюза.

„Често ме питат дали Молдова е следващата цел на Русия. И винаги имам само един отговор – че целта са демокрацията и мирът в Европа. Ние сме едва на втора линия в агресията на Русия, докато Украйна смело се сражава, за да държи фронта далече от нас“, каза Ревенко.

„Путин иска не само за да унищожи Украйна като страна, украинците като народ и култура. Не трябва да бъдем наивни – той би искал да унищожи, дестабилизира и раздели ЕС. И, разбира се, Молдова. Затова тази битка в подкрепа на Украйна е толкова важна, за да бъдем твърди срещу Путин. И затова е толкова важно сътрудничеството ни в сферата на сигурността. Няма да оставим Путин да победи“, увери еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя е домакин на срещата заедно с министри, зам.-министри и държавни секретари от Румъния, Литва, Чехия, Словакия, Полша, Испания, Финландия, Германия, Франция, както и МВР на Молдова.

Йохансон похвали Кишинев за ключовата му роля в опазването на вътрешната сигурност на ЕС. За отрицателно време Европа е договорила с Молдова разполагането на нейната територия на служители на Фронтекс – агенцията за охрана на външните граници на Общността. В момента в страната има 82-ма служители на Фронтекс за гранични проверки и наблюдение. Молдова участва в съвместното разследване на 10 случая на незаконен трафик на хора, включително малки деца. Сред тях е и случай с масова измама с документи за самоличност с цел незаконна миграция към ЕС. Благодарение на сътрудничеството с Кишинев са конфискувани 14 от общо 88 подправени лични документи 13 милиона долара.

България не участва в днешното заседание в Брюксел на ниво министри на Центъра на ЕС за подкрепа на вътрешната сигурност и управление на границите на Молдова.

Това отговори на въпрос на Клуб Z говорителят на Европейската комисия Анита Хипер. Руската агресия срещу Украйна има сериозен ефект върху сигурността в Европа и извън нея. Поради географското си положение Молдова трябва да играе ключова роля и тя има силната подкрепа на ЕС. В този контекст стартира Центърът, поясни Хипер.

По-късно тя уточни, че все пак сме имали участник, но само на техническо ниво, и то онлайн, а не с лично присъствие.

Хипер допълни, че страни членки, включително България, са участвали на доброволна основа в тематични срещи на тази институция.

Днес е първата среща на Центъра на ниво министри.

Българският вътрешен министър Иван Демерджиев бе вчера в Брюксел за участие в Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“. От ЕК обаче не бяха в състояние да отговорят на въпроса ни защо България не е представена на днешната среща.

Клуб Z отправи запитване и до МВР в София. От кабинета на министър Демеджиев отговориха,  че доколкото знаят, и досега не сме участвали на ниво министър. От наша страна са направени постъпки да получим информация как да се включим. Водеща в Центъра е Румъния, като по предварителна информация основните дейности се извършват от представители на място в Молдова.

Единствено Румъния в целия Европейски съюз има по-близки връзки с Молдова от страната ни. Там живеят близо 80 000 етнически българи, които съставляват малко над 2 процента от населението й.