Между 730 и 740 секции в 62 държави очакват да бъдат разкрити за вота през април зад граница от Министерството на външните работи (МВнР). Това обяви на брифинг зам.-председателят на Работната група „Избори“ към МВнР Калин Анастасов, цитиран от БТА.

115 от тези секции ще бъдат образувани в дипломатически и консулски представителства и в офисите на почетни консулства на България.

В Турция ще бъдат разкрити малко над 160 секции, в Обединеното кралство над 115, в Германия – около 74, в Испания – около 64, в САЩ – 56, в Италия – около 26, в Нидерландия - 23, в Гърция – около 20, в Канада и във Франция – по около 16, посочи той.

Българските граждани в Чехия ще могат да гласуват само на територията на посолството в Прага, а сънародниците ни в Германия - на 40 места извън дипломатическите и консулските представителства и офисите на почетните консули, обясни Анастасов.

Той отбеляза, че от МВнР очакват зад граница да бъдат изпратени между 240 и 410 машини в 240 секции в 22 държави на три континента.

Анастасов допълни, че очакват от ЦИК да назначат малко над 4 100 души за членове на секционни избирателни комисии (СИК) зад граница.

МВнР има готовност да командирова над 520 държавни служители като членове на СИК, посочи още Анастасов и добави, че български дипломати и служители на мисии зад граница ще участват като такива в над 220 избирателни секции.