„Отговорността за опазване на обществения ред е наша, ние ще си свършим работата и ще действаме по закон.“

Това заяви на брифинг старши комисар Георги Алексиев, заместник-директор на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) по повод предизвикалия вече много коментари и разправии мач от Първа лига ЦСКА 1948 - ЦСКА-София в неделя в Бистрица.

Двубоят бе определен като “високорисков за ексцесии”, а СДВР поиска да бъде преместен на друг стадион, например “Васил Левски”. БФС обаче не се съобрази, тъй като изричното желание на домакина ЦСКА 1948 е да приеме съперника си там.

Съоръжението е лицензирано, а през есента домакин на първия двубой между двата тима е бил ЦСКА-София на "Българска армия", аргументира се централата.

„Единствено в компетенцията на БФС е да премести срещата“, каза още заместник-директорът на СДВР, като акцентира, че МВР не е в конфронтация с БФС и не прехвърля вина.

Алексиев обясни, че капацитетът на стадиона и районът, в който е разположен, е недостатъчен да поеме голяма група от хора.

„От МВР е преценено , че срещата е с висок риск от нарушаване на обществения ред и безопасността на гражданите“, добави зам.-директорът на СДВР.

Той обясни, че позицията на полицията е изказана на съвместна среща с представители на БФС, като са изпратени и официални писма до съюза.

Апелирам към феновете - излишно е да идват в района на стадиона, ако нямат закупен билет, добави старши комисар Алексиев и призова запалянковците да проявят разбиране. Той припомни, че билети няма да се продават на място на стадиона, тяхната бройка е ограничена и вече отпусната на клубовете.

Горното и по повод намерението на организираните привърженици на ЦСКА-София да не влязат на стадиона, но да присъстват на място и да викат за отбора си край арената.

СДВР ще изпълни задълженията си по охрана на обществения ред, каза още Алексиев и посочи, че при необходимост пътната артерия до стадиона ще бъде затворена.

По думите му доводите на БФС футболната среща да се проведе на този стадион са, че трябва да има равнопоставеност, тъй като и други отбори са били „гости“ на стадиона в Бистрица.

Старши комисар Алексиев отбеляза, че е имало и други случаи, при които БФС не се е съобразявал с мнението на полицията, че срещата е високорискова.