В последните дни много се изговори и изписа къде в неделя ЦСКА 1948 ще приеме ЦСКА-София.

Клубът от Борисовата градина се противопостави на решението на своя опонент мачът да е в Бистрица, където по-често домакинства алтернативният клуб. Феновете му - още повече.

Те предупредиха, че няма да отидат 300 души на стадиона на “Витоша” - толкова билета им дават домакините - по регламент (процент от капацитета), а много повече. Последната, засега, позиция е, че ще отидат на арената край София, но няма да влязат, а ще подкрепят отбора си отпред в знак на протест.

Имаше срещи по казуса, писма, преговори с БФС, който администрира Първа лига… Причината за шумотевицата е, че стадионът на "Витоша" се счита за малък и неподходящ за голяма агитка, а двубоят се води с висок риск от ексцесии.

Напрежението се трупа, още повече предвид и сложните отношения между двата клуба. През есента представители на гостите бяха посрещнати “на нож” на “Българска армия”, при това легенди на ЦСКА, като Ради Здравков, преминали в "другия" лагер. А ЦСКА-София спечели драматично с гол в края на Брадли де Нойер - 2:1.

В крайна сметка БФС защити желанието на ЦСКА 1948 да посрещне опонента си в Бистрица - стадионът е лицензиран за Първа лига. Срещу това решение обаче се обявиха МВР, членове на СОС на Столична община, кметът на Бистрица Самуил Попов… Те предлагат ст. “Васил Левски”.

Позицията на ЦСКА 1948

“Отборът на ЦСКА ще домакинства на стадион "Витоша" в Бистрица в двубоя от XXIII кръг на efbet Лига. Това беше потвърдено след среща между ръководството на отбора, представители на СДВР и гостуващия отбор ЦСКА-София. Полицията поема опазването на обществения ред в района по време на мача в неделя, 12 март, написа официално днес ЦСКА 1948.

Благодарим на представителите на полицията, които подходиха професионално и с разбиране към организацията на срещата и ще се погрижат тя да мине без нарушаване на обществения ред. Както при всеки мач, ръководството на ЦСКА гарантира, че организацията на стадиона ще е перфектна и на европейско ниво", заяви изпълнителният директор на ЦСКА Добрин Гьонов.  

По време на срещата между трите страни беше определен и начинът, по който ще се разпространяват билетите за привържениците на отбора гост. Пропуските за гостуващия отбор ще бъдат предадени на ЦСКА-София. 

Важно уточнение е, че в деня на мача билети на стадиона или друго място няма да се продават.”

По-късно ЦСКА 1948 предприе мярка към своя съперник - заради “некоректно отношение”.

“Информираме Ви за промяна в начина на продажба на билетите за предстоящото домакинство от XXIII кръг на efbet Лига. Поради некоректно отношение от отбора гост, пропуските за сектор-гости ще се разпространяват в мрежата на eventim, а няма да бъдат предавани на клуба, както беше обявено по-рано”, заяви създаденият през лятото на 2016 г. клуб.

От Борисовата градина заявиха следното:

БФС не промени решението си мачът ни на 12.03. да се проведе в Бистрица. Изразяваме недоумението си от тази твърда позиция, предвид следните фактори:

1. Официалното становище на СДВР и ГДНП е, че двубоят е рисков с опасност от ексцесии. В официално писмо, входирано във футболната централа, полицията дава мнение срещата да не се провежда в Бистрица от опасения, че не могат да се гарантират редът и сигурността на посетителите и жителите на района.

2. Кметът на Бистрица – г-н Самуил Попов, с официално писмо, входирано до БФС, също изразява своите притеснения и счита провеждането на мача за „изключително рисковано за обществения ред и сигурност“, а стадиона определя като неподходящ.

Бихме искали да информираме и за следното:

1. Представител на БФС на вчерашната официална среща между ЦСКА, клуба домакин и полицията не присъства, което намираме за крайно безотговорно.

2. Единственият аргумент, който получихме в защита на съвместното решение на футболната централа и клуба домакин, беше „запазване на спортния феърплей“. Като примери бяха изтъкнати проведените срещи с „Левски“ и „Лудогорец“ в Бистрица. Тези сравнения намираме за нелепо оправдание.

Нашите многохилядни фенове приемат лично съществуването на клуб, създаден с цел да пречи, провокира и краде историята на ЦСКА, затова и отношението към тима от Бистрица се изразява много по-бурно и страстно. Това от своя страна покачва риска по време на мачове между двата отбора.

И докато на ст. „Българска армия“ условията позволяват провеждането на мача поради големината, обезопасеността и най-вече липсата на гостуваща агитка, то на малкия стадион в Бистрица всички предпоставки за ексцесии са налице.

3. Клубът от Бистрица предоставя 250 билета за феновете на ЦСКА на цена от 30 лв. Пропуски за останалата част на стадиона няма да бъдат пускани в свободна продажба, а ще се купуват срещу предоставяне на лична карта от офисите на клуба.

Определяме това решение като иноваторско, предвид това, че едва ли има друг клуб в света, който да не продава билети на фенове, които не познава лично. Но това пък е единственото, което можем да си обясним в цялата тази нелогична ситуация.

За финал – ЦСКА Е САМО ЕДИН!

МВР е изпратило писмо до БФС и други институции мачът да не се играе в Бистрица, тъй като “мероприятието носи висока степен на риск от нарушаване на обществения ред и безопасността на гражданите”. То зае позицията на ЦСКА-София.

Ето какво заявиха от вътрешното ведомство:

“За 12 март е предвидена футболна среща между отборите на ПФК ЦСКА 1948 и ПФК ЦСКА-София, която е планирана да се проведе на стадион „Витоша" в с. Бистрица. След детайлен анализ на факторите -  капацитет на селището, на спортното съоръжение, очаквано масово посещение от зрители, от МВР е преценено, че мероприятието носи висока степен на риск от нарушаване на обществения ред и безопасността на гражданите.

Това становище е било представено на заседание на междуведомствената експертна работна група, включваща представители на ГДНП и БФС за определяне на степента на риск на срещите от футболните първенства и турнирите в България, проведена на 6 март.

По същата причина от ръководството на СДВР на 6 март е изпратено писмо до Българския футболен съюз, последвано от друго, изпратено на 8 март от ръководството на ГДНП. И в двете писма категорично се заявява позицията подобни футболни двубои да се провеждат на съоръжения, отговарящи на регламента за рискови срещи, което би позволило гарантиране на сигурността на гражданите и обществения ред.

Същата позиция е изразена и от ръководствата на двете дирекции на среща с БФС, проведена днес, 9 март, като протоколът от срещата на муждуведомствената група е подписан с „особено мнение" от представителите на ГДНП-МВР.”

Това не накара БФС да промени позицията си, изразена и официално от централата:

Във връзка с разразилата се публична дискусия по повод мястото на провеждане на срещата от 23 кръг на ППЛ между ФК ЦСКА 1948 и ПФК ЦСКА-София ЕАД, насрочена за 12 март 2023 г., неделя, 16:45 ч., Българският футболен съюз заявява следното:
Стадион „Витоша“ в Бистрица е официално лицензиран като основен стадион на ФК ЦСКА 1948 за сезон 2022/23, и е изпълнил всички критерии, установени в Наредбата за национално клубно лицензиране, издание 2020 г.

Единствените варианти даден клуб да домакинства на друг стадион в конкретен двубой е след негово изрично съгласие/желание, каквото в случая не е официално депозирано, или ако мачът бъде обявен за рисков от експертната междуведомствена комисия, което също не е факт.

БФС винаги е подкрепял принципите на равнопоставеност между всички клубове във футболната система. Фактът, че първият мач между двата съперника през настоящия сезон бе проведен на стадион „Българска армия“ предполага, че ответният двубой би следвало да се играе на стадион „Витоша“, който прие редица клубове с голяма фенска маса през последната година.

Според установените правила на ФИФА за разпределение на местата на трибуните, отборът гост получава не по-малко от 5 процента от капацитета на стадиона. Според нормативните актове на БФС този процент е двойно по-голям, т.е. – 10 % от билетите за даден мач по правило се полагат на гостуващия клуб, като домакинът-организатор на срещата може да увеличи тази квота по свое усмотрение.

От позицията си на административен орган на българския футбол БФС взема отношение по всички спорни казуси и инициира среща между представителите на двата клуба, на която евентуално да се постигне консенсус по отношение двубоя в неделя, но поканата не бе уважена от една от двете страни.

Българският футболен съюз отново призовава клубовете и техните представители към диалогичност, коректно отношение и уважение към съперниците на терена и извън него."

Така, ако до неделя не се случи промяна, мачът остава в Бистрица.