Грузия да си припомни ситуацията в Украйна през 2014 г. и до какво доведе тя.

Това обяви в "Туитър" профилът на руското външно министерство в Крим.

"Протестите срещу законопроекта за "чуждестранни агенти", избухнали в Тбилиси, доведоха до искания за оставка на правителството. Препоръчваме на грузинския народ да си припомни подобна ситуация в Украйна през 2014 г. и до какво в крайна сметка доведе тя!"

Законопроектът, който премина на първо четене преди да бъде "убит" от бурните протести пред парламента в Тбилиси, предвиждаше неправителствените организации с 20% финансиране от чужбина да се регистрират като "чуждестранни агенти". Руската версия на този закон бе наложена още през 2012 г. и оттогава множество групи за правата на човека бяха подложени на репресии от диктаторския режим на Владимир Путин.

Миналата вечер в Грузия отново имаше огромен протест, като новото искане към властите е да освободят задържаните през последните три дни демонстранти. 

Лавров: Събитията в Грузия напомнят на киевския "майдан"

Събитията в Грузия напоследък много напомнят на киевския "майдан", а ситуацията около законопроекта за "чуждестранните агенти" е само повод за начало на опити за насилствена смяна на властта, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в телевизионно интервю, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Много прилича на киевския "майдан". Няма никакви съмнения, че законът за регистрацията на тези неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране в размер на 20 процента от своя бюджет, беше само повод за започване на опит за силова смяна на властта", каза Лавров по телевизия Първи канал.

Той определи като лицемерие изказването на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел във връзка със събитията в Грузия.

"И все пак, въпреки че в редица европейски страни има подобни норми, много по-строги норми по този въпрос, г-н Борел, без да му мигне окото, заяви, че законът, който грузинците прокарват в управляващата партия "Грузинска мечта", противоречи на европейските ценности, поставя препятствие по пътя на присъединяване на Грузия към ЕС. Като цяло лицемерието, разбира се, е очевидно", каза Лавров.

Песков: Нечия "видима ръка" се опитва да добави антируски елементи в Грузия

Москва констатира, че нечия "видима ръка" се опитва да добави антируски елементи към ситуацията в Грузия, въпреки че поводът за протестите в страната няма отношение към Русия, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ситуацията, която послужи като повод за тези народни протести, няма никакво отношение към Русия. Наред с това виждаме нечия ръка - не можем да кажем "невидима", тя е напълно видима, защото виждаме откъде грузинската президентка се обръща към своя народ, тя се обръща към грузинците и грузинките не от Грузия, а от Америка - и тази видима ръка старателно се опитва да добави тук антируски елементи", каза Песков.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че съществува риск от провокации в незаконно окупираните от Русия грузински територии Абхазия и Южна Осетия. Предвид тези обстоятелства Москва "много внимателно и с голямо безпокойство" наблюдава какво се случва в Грузия.

Макрон: Грузия е под натиск

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че Грузия е под натиск след тревожните събития от изминаващата седмица - нещо, което по негова оценка ЕС не може да пренебрегне, предаде Ройтерс.

"Грузия е подложена на много силен натиск, надявам се тя да съумее да продължи спокойно по европейския си път",  каза стопанинът на Елисейския дворец на съвместна пресконференция в Париж с британския министър-председател Риши Сунак.

По-рано днес грузинският парламент се отказа от приемането на закона за "чуждестранните агенти", който предизвика политическа криза и застраши европейската перспектива на Грузия.

Бившите грузински политически лидери, които са задържани и са в тежко здравословно състояние, трябва да бъдат освободени и да им се осигури достъп до медицински прегледи, призова Макрон.

Сподвижници на лежащия в затвора бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили призоваха той да бъде пуснат на свобода, за да се подложи спешно лечение, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.