След втора вечер на бурни протести пред сградата на парламента в Тбилиси управляващата партия "Грузинска мечта" обяви, че оттегля законопроекта си за чуждестранните агенти, който вчера мина на първо четене.

Партията заяви в изявление, че "безусловно ще оттеглим законопроекта, който подкрепихме без никакви резерви".

Тя посочи като причина необходимостта от намаляване на напрежението в обществото.

Предложеният законопроект, наподобяващ закон в Русия от 2012 г., щеше да класифицира неправителствените организации и медиите като "чуждестранни агенти", ако получават 20% от финансирането си от чужбина.

Предложението официално беше насочено към разкриването на парични потоци от чужбина, но протестиращите се опасяваха, че то ще бъде използвано за тормоз на критиците на правителството и за потискане на опозицията преди парламентарните избори през 2024 г.

Снощи органите на реда отново използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат протестиращите. В разгонването на демонстрантите участваха стотици полицаи, които бяха струпани по улиците около сградата на парламента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. За разлика от сблъсъците предишната вечер този път нямаше хвърляне на коктейли "Молотов" и камъни от страна на демонстрантите, макар че най-малко една кола на силите на реда беше преобърната.

Разнеслият се сълзотворен газ над централния столичен булевард "Руставели", където се намира парламента, накара поне част от хилядите демонстранти да се оттеглят. Протестът започна още следобеда с шествие по "Руставели" към сградата на парламента по случай Международния ден на жената.

Вечерта пред сградата се бяха събрали хиляди хора със знамена на Грузия и ЕС и скандираха "Не на руския закон".

По оценки на наблюдатели на снощния протест е имало с между 10 000 и 15 000 души повече в сравнение с вторник вечерта.

Вчера в интервю за Си Ен Ен президентката Саломе Зурабишвили призова властите да се въздържат от употреба на сила срещу демонстрантите и окачестви Грузия като жертва на агресия от страна на Москва, която по думите ѝ е решена да запази влиянието си в региона на Кавказ.

"Очевидно Русия няма да се откаже лесно, но тя губи войната си в Украйна", каза тя.

Миналата година ЕС попари надеждите на Грузия за получаване на статут на страна кандидатка за членство с мотива, че Тбилиси трябва да ускори реформите в области като върховенството на закона.

"Новият закон влиза в пряко противоречие с обявените стремежи от грузинските власти за получаване на статут на страна кандидат за присъединяване към ЕС", заявиха евродепутатите Мария Калюранд и Свен Миксер, които са важни фигури в отношенията между ЕС и Грузия. "Целта на новия закон е под прикритието на създаването на прозрачност да стигматизира дейността на организациите на гражданското общество и медиите."