По време на заседание на Съвета за сигурност на Русия излъчвано  директно  по телевизията,  президентът Владимир Путин иска от министъра на отбраната Сергей Шойгу, ако вижда хора, които искат да подкрепят сепаратистите в Източна Украйна, да им помогне "да се преместят в зоните за бойни действия.“ Той допълва: „Ако видите, че всички тези хора искат да дойдат (от други държави, които искат да се сражават на страната на Русия - бел. ред.), трябва да им дадем това, което искат, и да им помогнем да достигнат зоната на конфликта.“ Шойгу отговаря: „В Близкия изток има 16 000 доброволци, които са готови да воюват рамо до рамо с руснаците в Украйна".

С ескалацията на руската агресия срещу Украйна бяха показани видеоклипове на чуждестранни бойци сражаващи се на страната на Русия, а в докладите на  западните разузнавателни служби са описани подробности за пристигането на сирийски, палестински и други наемници в Русия, за да ги обучат и след това прехвърлят в районите на руските военни операции в Украйна. Служител на арабско разузнаване, коментира пред Си Ен Ен, че Русия е изпратила стотици наемници от различни националности в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков казва, че „повечето от хората, които искат  да се бият, са граждани на страни от Близкия изток“.

Организацията „Сирийци за истина и справедливост“, която документира нарушенията на човешките права в Сирия, цитира младеж, който казва: „След като бях уволнен от сирийската армия, не можах да си намеря работа и условията при които живеех  бяха мизерни. Чух за откриване на регистрация за бойци за  Русия в Украйна, така че записах името си." Младият мъж допълва, че са му обяснили, че ще се свържат с него, когато  бъде одобрен. “Казаха също, че регистрират само хора с добър боен опит и се дава предимство на тези, които преди това са се били под командването на руски офицери или в рамките на 25-та дивизия на сирийската армия, която бе създадена от Русия“, коментира младия мъж. Според сирийски активисти и ливански медии „Процесът на набиране се осъществява чрез групи, свързани с Русия. Тези, които преди това набират наемници за Вагнер в Либия и Венецуела“. Излизащият  в Лондон  на арабски вестник Asharq Al-Awsat информира, че посредниците в сирийската столица Дамаск и други региони активно подписват договори със сирийски младежи, които да се бият заедно с руската армия в Украйна. Изданието уточнява, че  списъкът с кандидати включва около 23 000 млади мъже, които са  воювали заедно със силите на сирийския режим в рамките на прокси полицията - Ал-Бустан. Тази въоръжена група е създадена от Рами Махлуф, братовчед на президента Асад. Вестникът цитира сътрудник по въпросите на националната сигурност в Института за изследване на войната във Вашингтон, Дженифър Кафарела, която казва: „Руското разполагане на чуждестранни бойци от Сирия в Украйна води до интернационализация на войната и по този начин може да свърже войната в Украйна до по-широката регионална сложна картина, особено в Близкия изток."

„Фатимиюн“ и „Зайнабиюн" в Украйна

Със задълбочаването на войната  в Украйна през втората година от руската агресия и неуспеха на нейната армия да постигне стратегически пробив през последните седем месеца. Редица разузнавателни доклади цитирани от американските медии разкриват, че Русия, която имаше крещяща нужда от ирански оръжия, преди всичко безпилотните самолети и ракетни системи, сега иска от Техеран да ѝ изпрати батальони от своите  прокси милиции. В момента те извършват операции в Сирия, Ирак и Ливан. Путин иска те да се сражават в предстояща широка офанзива в Украйна. Кремъл  поиска от Техеран да предаде на Русия опита си в набирането и обучението на наемници от Афганистан и Пакистан от хазарската  общност (шиити), особено бойци от бригадите „Фатимиюн“ и „Зайнабиюн". Путин помоли Хаменей за бързото им прехвърляне от Сирия в Русия. Експертите смятат, че наемниците от тези две въоръжени групи са подходящи за планираната широкомащабна операция в Украйна. Те ще имат важна роля в продължаващата война, тъй като там има нужда  от сухопътни сили с голям боен и тренировъчен опит, за да подкрепят наемниците на Вагнер.

Бойците на “Фатимиюн" и “Зайнабиюн" са  обучени от Иранската революционна гвардия и военни командири  от  Хизбула, разположени в Сирия. Те имат сериозен опит в партизанската война и в щурмуването на градове. Вече са доказали своята ефективност в сирийската война, като например участието им в битката при Алепо и постигането на контрол над Палмира през 2017 г.

Иран определя хода на войната

Иран набра шиитски маладежи, идващи от Афганистан и Пакистан (предимно бежанци, избягали от войната - бел. ред.), които уж да  защитават свещените за шиитите места, където са погребани членове на семейството на  пророка Ахл ал-Бейт в сирийската столица  Дамаск. По-късно обаче, те се превърнаха във военни милиции и взеха активно участие във войната на Асад срещу опозицията. Тези групи споделят с Иран своята омраза към Запада и  САЩ. Ползата на Русия ще бъде голяма, ако тя реши да разчита на тях, отбелязва анализ на американската фондация “Джеймстаун”. Смята се, че помощта, която тези групи могат да окажат на Москва ще повлияе на хода на войната. Анализът подчертава, че на бригадата “Фатимиюн" често се разчита за подкрепа и подсилваща роля в битки, които изненадват врага на бойното поле и изтощават  защитата му.

Бригадите “Фатимиюн" и “Зайнабиюн" принадлежат към по-широка мрежа от прокси групи, работещи за Иран, като Иранската революционна гвардия, ливанската Хизбула и иракските въоръжени групи. Тези бойци са в първите редици на войната срещу силите на сирийската опозиция сунитски въоръжени групи.

Анализът на “Джеймстаун” отбелязва още, че споделянето на ролите и обменът на информация между тези групи може да се види навсякъде. Докато силите Ал Кудс (поделение  на Иранската революционна гвардия, което е специализирано в планиране и изпълнение на  операции в чужбина - бел. ред.), предоставят на прокситата си важна разузнавателна информация. Военновъздушните сили на Иранската революционна гвардия пък им осигуряват, дронове и балистични ракети със среден обсег на действие. Те получават също и различни други видове ракети.

Ливанската терористична организация Хизбула е участвала в обучението на бойците на “Фатимиюн” да управляват дронове и ракети с имената - Абабил 3, Шахед, Шахид. Тези видове оръжие са използвани в боевете със силите на опозицията в сирийския град Палмира. Те са използвани  и в атаките срещу американските военни бази в Ирак, Сирия, Саудитска арабия, ОАЕ и Йордания.

Ливанската Хизбула в играта

“През 2019 г. Иран е осигурил обучение за бригадите “Фатимиюн“ и "Зайнабиюн" във военноморска база в Латакия”, посочва директорът на отдела за борба с тероризма в Института за Близкия изток в САЩ Чарлз Листър в профила си в Twitter. Това би могло да запълни недостига на квалифициран военен персонал в Русия и също така да отвори потенциален канал за трансфер на ирански балистични ракети, базирани на знанията на бригадите за оперативните ирански ракетни системи.​​

Ливанската Хизбула е участвала в обучението на бойци на “Фатимиюн“ да управляват дронове, включително Това включва Ababil 3 и друг неразкрит малък дрон на място в Палмира, Сирия.

Потвърдена информация сочи, че Иран е осигурил през 2019 г. обучение за „бригадата “Фатимиюн“ във военноморска война в Латакия, както посочи директорът на отдела за борба с тероризма в Института за​ изследвания на  ​Близкия изток ​ американският анализатор  ​Чарлз Листър в Twitter.

Тези групи могат взаимно да допълват усилията си в Украйна. Многобройните измерения биха могли да​ предоставят изключителни  възможности за военна подкрепа на ​Русия и да наклонят баланса на силите в полза на Кремъл. Тя добре ​познава​ възможностите на ​тези групи, защото те са работили в подкрепа на руската армия и наемниците на Вагнер на терена в Сирия​.​ Някои от членовете  на тези милиции разкриват, че са преминали обучение в Русия, преди да бъдат разположени в Сирия. ​Задълбочаването на военния съюз между Москва  и Техеран предполага, управляващата религиозна хунта в Иран да приеме молбата на Путин части от тези групи да тръгнат за Украйна възможно най-бързо. Тези бригади в Украйна може да се присъединят към силите на групата Вагнер, които се отличават със опита си от най-суровите фронтове в страната, като Бахмут. Участието на тези добре подготвени  групи може да спаси Вагнер, особено след загубата на голям брой от нейните сили и трудността при получаване на необходимите оръжия, според анализатора Чарлз Листър.

Кадри от видео материали от бойното поле показват, че обучени от Иран бригади могат да управляват системи като основния боен танк Т-90. Това е важен елемент, който  позволява ефективно да се поддържат текущите руски операции в Украйна без големи модификации. Бригадите „Фатимиюн" и „Зайнабион" могат да осигурят спасителен пояс за влошаващите се руски сили и да им дадат възможност да си поемат дъх.

Прокси милициите застрашават НАТО

Присъствието на бригадите на украинското бойно поле, може да представлява заплаха за НАТО. Първата непосредствена опасност се крие в изземването на модерни военни активи и да ги прехвърлят в Техеран, за да им предоставят важна военностратегическа информация. Разполагането на тези бригади в Украйна ще увеличи  заплахата за живота на военния персонал на НАТО в различни региони в Близкия изток.

Редица анализаторите казват, че ако Техеран използва тези прокси групи, за да се намесят в различни международни конфликти, това ще е много опасно и вредно. Потенциалното разпространение на бойците от тези милиции би осигурило на Иран влияние стигащо до границите на НАТО. В момента такива отряди има в близост до Турция.

Британският вестник „Гардиън“, цитира членове на подкрепяни от Иран иракски милиции и регионални разузнавателни агенции, които казват, че Русия получава оборудване и боеприпаси от Ирак чрез ирански контрабандни мрежи. Те включват също противотанкови ракети и две бразилски ракетни установки. Това стана през февруари. Руското външно министерство за първи път прие публично преди седмици представители на иракските въоръжени шиитски милиции. Тези групи са включени в американския списък на терористичните организации. Иракски източници отбелязват, че различни видове оръжие и противотанкови ракети от иракския военен арсенал са транспортирани до Иран през граничния пункт Саламджа на 26 март 2022 г. Там са приети от иранската армия. Командирът на този пропускателен пункт на милицията, който се контролира от въоръжените групи, коментира пред медиите, че контрабандните оръжия са изпратени в Русия по море. Сред тях  е бразилската система за изстрелване на ракети "Astros 2". „Не ни интересува къде отиват тежките оръжия. Всичко, което е срещу Съединените щати и Запада, ни прави  щастливи“, каза пред „Гардиън“ източник от въоръжената групировка Хашд ал-Шааби (Hashd al-Shaabi) или "Сили за народна мобилизация", която обединява всички проирански  милиции в Ирак.

Три товарни кораба, способни да превозват такива товари, два под руски флаг, а другият под ирански флаг, са прекосили Каспийско море от иранското пристанище Бандар Анзали до руския град Астрахан, според вестника .

„Гардиън“ пише, че използването на тайният път на контрабандата на оръжие за Русия показва „радикална промяна“ в руската стратегия, тъй като Москва е принудена да разчита на Иран, своя военен съюзник в Сирия. И то след западните санкции, наложени й заради инвазията на Украйна.

Вестникът посочва, че това развитие има сериозни последици върху посоката и обема на обмена в международната контрабанда на оръжие. "Всичко, от което руснаците в Украйна се нуждаят сега, са ракети", каза пред вестника, Ишик  Юрук морски експерт базиран в Истанбул   .

„Този ​​вид модерни оръжия (системи за изстрелване на ракети) биха направили огромна разлика на място в Украйна“, каза Муханад Хадж Али от Близкоизточния офис на институт Карнеги. Той обяснява, че това, което улеснява сделката е, че Хашд  ал-Шааби контролират голяма част от граничната зона с Иран.

Иран, който е част от оста включваща Русия, Китай и Северна Корея, иска да гарантира, че Москва няма да загуби силата си в този конфликт, защото ако „режимът на Путин бъде изложен на опасност, това ще има огромни последици за Иран и останалите държави.