Американските финансови регулатори взеха решение да затворят потъващата местна "Силикон вели банк" и предадоха контрола над депозитите на Федералната агенция по застраховане на депозитите. Новината дойде късно вечерта в петък българско време. 

Така вложителите на банката, която оперираше най-вече в технологичния сектор, остават "на тъмно" за своите пари. По-рано днес деня сривът на банката повлече крак в акциите на европейските и американските банки и те започнаха да губят големи стойности от своите ценни книжа. 

На практика банката е затворена от Калифорнийския отдел за финансова защита и иновации, а Федералната агенция се явява правоприемник на депозитната маса.

Всички застраховани депозитари в банката ще имат достъп до своите активи не по-късно от понеделник сутрин, обявиха регулаторите, цитирани от CNBC. Очаква се тогава да отворят и клоновете на банката в страната, но отново под контрола на регулатора. Стандартната застраховка покрива до 250 000 долара на вложител, без значение от категорията на акаунта. Какво ще се случи с всички суми над това число е неясно. Федералната агенция обяви, че ще търси начин да изплати дивиденти на незастрахованите депозитари през следващата седмица. 

Към края на 2022 г. "Силикон вели банк" има активи на стойност почти 210 млрд. долара и депозити на стойност от 175 млрд. долара и все още никой не знае каква част от тях са застраховани и каква не. 

В момента е критично важно кредитополучателите на банката да продължат да изплащат своите задължение, такова е и посланието на американските регулатори.

Акциите на банката се сринаха в четвъртък с 60% и белязаха огромен спад в предборсовата търговия в петък, преди търговията с тях да бъде блокирана. Напълно логичното се случи - клоновете на банката бяха пълни с хора теглещи сумите си, а усилията на банката да събере капитал бяха провалени. "Силикон вали банк" се насочи към бърза продажба. 

Последствията

Aкциите на големите европейски банки се сринаха в сутрешната търговия заради опасенията на инвеститорите за трудностите, с които се сблъсква американската банка "Силикон вели банк" (SVB).

Към 09:50 часа (10:50 часа българско време) акциите на "Сосиете женерал" (Societe Generale) сe сринаха с 5,14 на сто до 25,35 евро, на "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas) - с 4,33 на сто до 59,93 евро, а на "Креди Агрикол" (Credit Agricole) - с 3,35 на сто до 10,92 евро.

Германската банка "Дойче банк" (Deutsche Bank) загуби 6,95 на сто, британската "Барклис" (Barclays) - 5,04 на сто, а италианската "Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) - 3,24 на сто, показва справка на БТА.

Швейцарските банки също се вписват в днешната тенденция на спад на борсата.

Акциите на водещата швейцарска банка Ю Би Ес (UBS) се понижиха с 4,78 на сто в сутрешната търговия до 19,13 швейцарски франка, а  конкурентът "Креди сюис" (Credit Suisse) , който също се сблъсква със сериозни проблеми, загуби 4,31 на сто до 2,51 швейцарски франка. 

Четирите най-големи американски банки са загубили 52 милиарда долара на борсата вчера, след като целият финансов сектор бе разтърсен от трудностите на "Силикон вели банк" (SVB), която е обвързана с технологичните среди.

SVB е институция, която гони инвестиции в стартъп компании, особено такива, които се подкрепят от рискови инвеститори в сектора на технологиите и науките. 

Компанията заяви в писмо от главния изпълнителен директор Грег Бекер в сряда, че е продала „по същество всичко“ от наличните за продажби облигации и цели да привлече 2,25 млрд. долра чрез обикновен капитал и конвертируеми привилегировани акции, припомня investor. 

Федералният резерв на САЩ повишава основните лихви агресивно през последната година, което може да доведе до спад на стойностите на дългосрочните облигации, а SVB планира да реинвестира постъпленията от продажбите си в краткосрочни активи.

Милиардерът инвеститор и главен изпълнителен директор на Pershing Square Бил Акман каза в туит в петък, че ако SVB фалира, това може да „унищожи важен дългосрочен двигател на икономиката, тъй като подкрепените от рискови инвестиции компании разчитат на SVB за заеми и съхранение на оперативните си пари в брой“.

Ако частният капитал не успее да осигури решение, трябва да бъде обмислен държавен спасителен заем, допълва той.