Лица, свързани с руското разузнаване, планират да организират протести в Молдова, които да прераснат в преврат срещу молдовското правителство, като крайната цел е в Кишинев да бъде инсталирана проруска администрация, съобщили служители на Белия дом пред Си Ен Ен. Те се позовали на разузнавателни данни.

САЩ вярват, че Русия се опитва да дестабилизира молдовското правителство, което се стреми да подобри връзките си с Европейския съюз. Америка също вижда признаци, че свързани с руското правителство участници могат да осигурят обучение на антиправителствени демонстранти в Молдова. Кишинев беше разтърсен от антиправителствени протести през последните седмици, организирани до голяма степен от местната проруска партия "Шор".

Администрацията на Байдън също смята, че Москва активно всява дезинформация сред молдовското общество. За пример е посочено твърдението на руското министерство на отбраната миналия месец, че Украйна планира да нахлуе в Приднестровието - подкрепяния от Москва сепаратистки регион на Молдова. Американски служители подчертават, че тези твърдения са "неоснователни, неверни и създават безпочвена тревога".

Президентката на Молдова Мая Санду оповести миналия месец, че според нея руското правителство планира "серия от действия с участието на саботьори, които са преминали военно обучение и са маскирани като цивилни, за да извършват насилствени действия, атаки срещу правителствени сгради и вземане на заложници." 

Администрацията на Байдън не вижда непосредствена военна заплаха за Молдова, посочиха служители. Президентът Джо Байдън се срещна със Санду миналия месец във Варшава, където обсъдиха руското влияние в страната ѝ.

САЩ разсекретяват тази разузнавателна информация сега в опит да принудят Русия да се отклони от плановете си, казаха служители. По същата причина в месеците преди началото на руската инвазия Америка разкри намеренията на Москва да обяви пълномащабна война на Украйна. В крайна сметка обаче руският президент Владимир Путин реши да даде нареждане за атака.

Администрацията на Байдън санкционира девет физически лица и 12 юридически лица през октомври 2022 г., за се смята, че се опитват да дестабилизират Молдова.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна със Санду на Мюнхенската конференция по сигурността в средата на февруари и изрази "дълбока загриженост" за усилията на Русия да дестабилизира молдовското правителство.

"Ние заставаме твърдо зад Молдова в подкрепа на нейната сигурност, нейната независимост, нейната териториална цялост, много важните усилия за реформи, които президентът и правителството полагат. В същото време изпитваме дълбока загриженост относно някои от заговорите, които забелязваме да се водят в Русия, за да се опитат да дестабилизират правителството, но оценяваме, разбира се, добрите усилия, които Молдова полага, за да се защити."

Обвинения от Белия дом

Говорителят на Белия дом Джон Кърби обвини днес Русия, че се опитва да дестабилизира Молдова, в това число и чрез протести с цел да постави там правителство, което да брани руската кауза, предаде Франс прес.

"Мислим, че Русия се опитва да отслаби правителството на Молдова, със сигурност с финалната цел да види една по-благосклонно настроена администрация начело на страната", заяви Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Молдова е управлявана сега от проевропейски власти. Според Вашингтон Москва се опитва да дестабилизира Приднестровието, сепаратистки проруски регион в Молдова. Вчера пък ръководителите на района казаха, че са осуетили атентат срещу лидерите му, приписван на Киев. Украйна отхвърли тези твърдения.

"Руски играчи, със сигурност свързани с  руското разузнаване, се опитват да организират протести в Молдова и да си послужат с това да подкладят бунт срещу молдовското правителство. Ние имаме доверие в демократичните и икономическите институции на Молдова и в тяхната способност да отговорят на тези заплахи и разбира се ние ще продължим да им доставяме важна подкрепа", каза Кърби.

САЩ са засилили споделянето на информации с молдовските лидери относно руските дейности в Молдова, за да може те да разследват повече и да осуетят руските планове, подчерта още Кърби.