Канадското правителство забранява вноса на алуминуй и стомана от Русия, за да намали способността на Кремъл да финансира войната в Украйна. Указът е подписан на 10 март, информира "Свободна Европа". 

"Украйна може и трябва да спечели тази война", каза канадският министър на финансите Христия Фрийланд. "Ние продължаваме да правим всичко възможно, за да ограничим приходите, от които Путин се нуждае, за да проведе своята незаконна и варварска инвазия в Украйна."

С новото правило се забранява вносът в Канада както на готови продукти от алумиевата и стоманената промишленост, така и на полуготови продукти. По-специално, става дума за алуминиеви листове, контейнери, валцована стомана и тръби. 

Канада, в координация със западните съюзници, предприе действия срещу Русия, след като започна пълномащабно нахлуване в Украйна. Отава наложи санкции на повече от 1600 руски физически лица и компании и подкрепи Киев с повече от 5 милиарда канадски долара (3,6 милиарда долара) финансова, военна и друга подкрепа за украинското правителство.

"Целта ни е да се уверим, че Путин не може да плати за войната си, като продава алуминий и стомана на Канада. Правим всичко това в координация със САЩ", продължи министърката.

Миналия месец Съединените щати обявиха 200-процентови мита върху руски алуминиеви продукти. Това решение влезе в сила в петък, 10 март.

Делът на руския алуминий в световните доставки е около 6%.