Поредният кръг американски санкции срещу Русия ще засегнат вноса на руски алуминий, който ще бъде облаган с 200-процентно мито на влизане в САЩ, обяви в петък от Белият дом. 

Руският алуминий се произвежда от компанията „Русал“, която дава около 6% от световните доставки. Обемите, които компанията доставя на САЩ, представляват 7% от приходите ѝ през първата половина на 2022 г., съобщава Ройтерс.

„Русал“ отказа да коментира новината. Компанията е собственост на известния олигарх Олег Дерипаска, срещу когото дори се води дело в САЩ. Някои анализатори смятат, че това е директен удар по него, макар че числата показват, че САЩ внасят малка част от нужния си алуминий от Русия. Вносът на необработен алуминий и сплави от Русия в САЩ възлиза на 191 809 тона, или приблизително 4,4% от общо над 4,4 милиона тона алуминий за миналата година.

Освен удара с метала САЩ санкционират и нови руски политици, банки и компании, свързани с ключови отрасли, но също и министри, бизнесмени и военни попадат в санкционния списък на САЩ срещу Русия. Санкциите Вашингтон налага съгласувано със съюзниците си от Г-7, предаде Франс прес.

Тридесетина физически лица и компании от европейски страни, като Швейцария, Италия, Германия, Малта и България също са санкционирани, защото са обвинени, че са помогнали за заобикалянето на вече наложени санкции на Русия чрез доставка на военно оборудване за нея. Техните авоари в САЩ са замразени.

На сайта на министерството на финансите на САЩ, в което подробно се представят санкциите, се споменава и името на българската компания, която влиза в санкционния списък. Това е базираната в София компания "Таерио интернешънъл" (Taerio International), съобщава БТА. Компанията е собственост на германец - Маркус Мюлер. Той също е попаднал в списъците на санкционираните като физическо лице. Американските служби твърдят, че той и негови колеги, използвайки базирана в Швейцария компания, са помогнали на италианския бизнесмен Валтер Морети да купува чувствителни западни технологии и оборудване и да ги предоставя на руските разузнавателни служби. Включително става дума за технологии, използвани в руските ядрени проекти.

Големият въпрос сега е как ще отвърне Москва. Същестува тезата, че Путин може да ограничи износа към САЩ на паладий и никел, които са важни за американската индустрия. Никелът - за космическите проекти, паладият - за катализаторите в двигателите с вътрешно горене.