Американката Микаела Шифрин подобри стар рекорд и стана №1 в историята по победи в състезанията от Световната купа по ски алпийски дисциплини и при двата пола - 87.

Петкратната носителка на Големия кристален глобус спечели слалома в Оре и задмина легендарния швед Ингемар Стенмарк, който през 1989 г. постигна последната победа в кариерата си, която бе под номер 86. Знаменателно е, че един от големите стандарти в спорта падна точно в родината на неговия доскорошен притежател.

"Трудно ще бъде да възприема това, че съм най-великата за всички времена. Най-хубавото усещане в ските е това да печелиш. Знаех, че водя след първия манш и че трябва да бъда умна във втория. Но трябваше и да бъда бърза. Искам да благодаря на целия ми отбор и на всички, които ме подкрепят през всички тези години. Посвещавам тази победа на тях", заяви след финала Шифрин.

27-годишната Шифрин спечели състезанието с общо време от 1:41,77 минути. Тя остави на 0,92 секунди зад себе си швейцарката Уенди Холденер и на 0,95 сек. шведката Анна Свен Ларшон, чийто роден дом е много близо до пистата.

Още след първия манш, който Шифрин взе с време от 50,93 секунди, тя отвори разлика от 0,69 секунди пред Ларшон, която бе втора. С това тя даде заявка, че ще дублира успеха си от петък, когато спечели гигантския слалом в Оре и изравни Станмарк.

Във втория манш най-успешната състезателка в историята на ските подходи спокойно и макар да даде пето време, това по никакъв начин не ѝ попречи да се качи на върха на почетната стълбичка за 13-и път през този сезон.

Най-бърза във втория манш с време от 50,52 секунди бе представителката на домакините Корнелия Олудн, която обаче остана на десето място в крайното класиране на точно две секунди и половина от победителката.

Състезанието в Оре бе последното преди финалите на Световната купа в андорския курорт Солдеу през следващата седмица. Преди тези четири старта Шифрин има 2028 т. в генералното класиране, с 1003 повече от втората Петра Влъхова от Словакия.

В дисциплината слалом, в която Шифрин е шампионка за седми път в кариерата си, американката има 885 точки. Втората Уенди Холденер е с 610.

Тя е на само на 27 г. и тепърва може да подобрява още рекорди, както и да прави своите по-трудни за достигане от следващите поколения. Ясно е, че още през следващия сезон ще атакува кота "100 победи" за СК.

Стенмарк: Тя ще е първата, която ще постигне 100 победи

Ингемар Стенмарк отново поздрави Микаела Шифрин и заяви, че се радва, че именно американката е подобрила рекорда му, предаде ДПА.

Шведът бе сред най-добрите в ските през 70-те и 80-те години, когато натрупа успехите си. Тогава в мъжкия ски елит беше Петър Попангелов. 

"Наистина се възхищавам на начина, по който кара Микаела. Тя напълно заслужава да подобри рекорда", каза 66-годишният специалист в слалома в интервю за германския вестник "Зюддойче Цайтунг".

"Това, което ме впечатлява най-много при Микаела, е как печели и в скоростните дисциплини - супер гигантски слалом и спускане. Аз никога не бих могъл да направя това. Казах го преди, ще го повторя и сега: тя ще бъде първата, който ще спечели 100 победи, предрече Стенмарк. - Техниката на Шифрин е наистина безупречна. Много скиори са бързи в определени сектори по пистата, но Микаела е бърза от началото но края."