От десетилетия множество софиянци искат Паметника на Съветската армия, наричан все по-често МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия) да бъде премахнат от центъра на столицата.

Тази седмица Столичният общински съвет взе решение за неговия демонтаж - но то не е окончателно и всъщност иска от държавата, която е негов собственик, да го премахне от градската среда. Първо кметицата Йорданка Фандъкова трябва да се съобрази с решението на СОС и да поиска от областния управител на града да започне процедурата. Дали това ще стане все още е под въпрос.

Потребител в платформата за дискусии Reddit - u/stanskiii - обаче предлага по-драстичен метод за "демонтаж" - директен разстрел на паметника с оръдие. Върху шеговито видео на МОЧА е ползвана компютърна графика, за да симулира "отстрелване" на основната скулптурна композиция на върха на монумента - руският войник, размахващ "Шмайзер" над главите на български работник и майка с дете.

"Присъни ми се, че МОЧА отиде където му е мястото", описва той видеото си.

Клуб Z научи, че видеото всъщност е на няколко години и дело на Иван Червенков, известен с множеството си политически и обществени колажи в социалните мрежи.

Кадрите предизвикват предимно одобрение от потребителите, макар модераторите на подфорума r/bulgaria да премахват видеото само часове, след като е качено.