Броят на престъпленията на антисемитска основа, регистрирани в Берлин, е достигнал рекордни нива през миналата година, сочат данни на германската прокуратура, цитирани от ДПА.

През 2022 г. тя е регистрирала общо 691 случая, съобщи берлинският комисар по антисемитизма Флориан Хенгст.

"Така, за съжаление, отчитаме наистина значително увеличение, нарастването на тези случаи остава трайно явление", заяви той.

Прокуратурата в последните години отчиташе увеличение на престъпленията на антисемитска основа в германската столица - те нараснаха от 386 случая за 2019 г. до 661 през 2021 г.

Съществува тенденция антисемитизмът да се подкрепя с разкази за конспирации, например като се приписва на евреите "злонамерена" отговорност за неща, с които те нямат нищо общо, заяви Хенгст.

По време на пандемията от COVID-19 бяха направени неописуеми сравнения между ограниченията, наложени от правителствата с цел ограничаване на разпространението на вируса, и систематичното изтребване на евреите по време на Холокоста, добави той.

За да изразят недоволството си от мерките срещу COVID-19, някои носеха жълти звезди с надпис "Ungeimpt" - в превод "неваксиниран" - или "Impfen macht frei" - ваксинирането те прави свободен - препратка към надписа на входната порта на концентрационния лагер "Аушвиц", който гласи "Arbeit macht frei" - "Работата те прави свободен".

По време на нацисткия режим членовете на еврейската общност са принудени да носят на публични места жълта звезда на дрехите си с надпис "евреин", отбелязва Ройтерс.

Според Хенгст прокуратурата последователно преследва подобни престъпления, като в Берлин вече са издадени няколко присъди за подбудителство.

БТА