Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) също взима проби от магистралите, а МВР министърът обещава "поне две производства", които ще са от интереса на Европейската прокуратура.

Това се разбра днес от думите на Иван Демерджиев в изявление пред журналисти. Но не даде повече подробности.

"Що се касае до АМ "Хемус", извън производството, по което има и привлечни като обвиняеми лица - там се чака една банкова експертиза -  по лот 7, 8 и 9 също ГДБОП направи всичко необходимо. Материалите са внесени в прокуратурата в края на миналата година, очакваме действия от страна на прокуратурата (очевидно има предвид ново дело - не това срещу съдията по футзал Борислав Колев, който доказано е теглил десетки милиони на каса, б.р.).

В момента ГДНП работи също по няколко такива разработки, включително като взети ядки от различни магистрали. Така, че има ново продължение по тази тема и там ще има поне две производства от компетентността на Европейската прокуратура. Ще бъде любопитно да видим как ще реагира нашата и съответно европейската на данните, които се предоставят", заяви Демерджиев.

В момента МВР работи по над 190 сигнала за купуване на гласове - оперативни сигнали, т.е. получени вследствие на работата на служители на министерството, отчете още Демерджиев. Постъпват сигнали и на линиите за граждани.

Както Клуб Z писа, за пореден път МВР - този път в лицето на Иван Демерджиев, отказа да прави общ щаб и да разменя в реално време данни за купувачи на гласове с българската прокуратура.