България е окупирана от Червената армия в продължение на три години и плаща нейната издръжка в размер на 133 млрд. лв., което се равнява на близо 3/4 от националния доход на страната. Това каза пред БНР историкът проф. Евелина Келбечева. Коментарът й бе по повод дебатите относно Паметника на Съветската армия в центъра на София.

"Не преставам да се учудвам как може да има все още някакво съмнение, когато абсолютно всички документи - публични и достъпни за всеки човек, говорят толкова ясно, че ние сме окупирани. Даже и нотата, с която Съветския съюз обявява война на България, говори това.

Окупирани сме в продължение на три години - от септември 1944 г. до декември 1947 г. Издръжката, която плащаме на Червената армия, е над 133 млрд. лева. Т.е. близо 3/4 от националния доход на България отива за поддръжката и изхранването на окупационната армия", каза Келбечева.

Според нея има "огромна падина" между това, което се знае като исторически достоверна картина на миналото, и отказа на обществото да види фактите.

"Това продължава да трови българското общество. Пропагандата, направила цялата тази фалшификация с "освободителите", продължава и до днес - тя не беше само 45 години.

Има хора, които агресивно отричат и не признават това, което е вече безспорна истина за българо-съветските и българо-руските отношения", коментира Келбечева.

Според нея сблъсъците пред Паметника на Съветската армия са само един "връх на айсберга, който е пълното изкривяване на българската история по отношение на ролята на Руската империя и на СССР в нашата история".

"Няма нищо добро, което да е дошло от Изток, за нас", категорична беше тя.

Проф. Евелина Келбечева подчерта, че и Георги Раковски, и Васил Левски, и Захари Стоянов, и Стефан Стамболов са отделили България от това да бъде Задунайска губерния, "както руснаците се отнасят към нас".

"Двете тоталитарни чудовища - Германия на Хитлер и СССР на Сталин - които след това се сблъскват, първо си поделят Полша. Това са двете сили, които започват Втората световна война. Не знам български учебник, в който да се споменава този факт.

Този факт стана повод за дебат на европейско равнище. Цялата изкривена и фалшифицирана история в момента е най-силното оръжие на пропутинската пропаганда."

Това каза още Келбечева.