Ново поколение на изкуствения интелект ChatGPT ще бъде представено тази седмица, стана ясно от изказване на технически директор от Microsoft Germany. Той ще бъде повече от "обикновен" езиков модел и ще е способен да генерира изображения, аудио и дори видео.

Тази мултимодалност, както я наричат от компанията създател OpenAI, ще позволи и много повече гъвкавост в езиковата комуникация. GPT-4 ще е способен да разговаря още по-добре на различни езици, дори да разбира един език и да отговаря на друг.

Любопитно е, че новината идва от техническия директор на германската централа на Microsoft. Компанията на Бил Гейтс е един от основните акционери в OpenAI и наскоро вгради езиковия модел в своите услуги, но засега не държи контролен пакет. 

ChatGPT-4 ще може и да разбира и анализира изображения и аудио. Това например би спестило изключително много работа на колцентровете по цял свят. Но има и потенциал да остави стотици хиляди без работа.

А способността му да генерира видео може да напълни големите платформи със съдържание - за сметка на онлайн творците и инфлуенсърите.

От Microsoft твърдят, че това ще се компенсира от растящата нужда на специалисти, които да работят адекватно с изкуствен интелект. Според тях новите алгоритми просто ще спестят повтарящи се задачи.

Директорът на германското подразделение Мариан Яник окуражи големите компании да започнат обучение на работниците в тази посока.