Тази година Оскарите се разминаха без шамар. Но общественото внимание си намери друг обект на прицел. Противопоставянето е Хю Грант срещу Ашли Греъм.

Разгорещени дискусии в социалните мрежи са се фокусирали върху това "събитие" от минута-две, в което британската звезда дава "интервю" преди началото на церемонията на един от най-известните plus size модел и инфлуенсърка, този път в ролята на репортерка за за ABC Network. Хю Грант, покрай много други неща, е известен и с брилянтното си чувство за хумор по британски, доста остро, с много ирония и много самоирония.

То се сблъска с непосредственността на Ашли Греъм, съчетана с приповдигнатостта на настроението на червения килим (тази година вече в цвят шампанско по-точно).

В тегавата размяна на реплики между двамата с въпроси, в който Хю Грант изглеждаше отегчен, Греъм го попита, "Кое е най-хубавото в това да си на Оскарите. "Очарователно е. Цялото човечество е тук, това е панаир на суетата", отговори актьорът. Грант имаше предвид романа на Уилям Текери. Греъм вероятно си е помислила за списанието и за неговото парти след церемонията.

Моделката попита на кого Грант стиска палци. „За никого конкретно", беше отново повече от лаконичния отговор.

Тя се пробва и с други оригинални въпроси.

"С какво сте облечен?" (с идеята да се спомене марка, дизайнер) „Моят костюм“, разясни Грант.

"От кого?", не се отказа интервюиращата. „От моя шивач.“

"Беше ли забавно да снимате „Glаss Onion? Много ми хареса“, пробва да смени стратегията Ашли с комплименти.  „Е, аз почти не участвам в него. Появявам се за три секунди", беше отговорът, който получи. "Е, все пак се забавлявахте, нали?", послед още едно питане. "Почти", каза Грант и тук тежкият диалог приключи.

Моделката пожела приятна вечер на британската звезда, Хю Грант извъртя очи доста недвусмислено.

След което последва вълна от възмутени реакции колко зле и неприятно се е държал британският актьор и в какво ужасно положение е поставил Ашли.

Според някои от по-забавните забележки бяха, че той не е могъл да се съсредоточи заради смелия тоалет на моделката, следващ тенденция на вечерта, много плът, мрежа и по-малко плат. Ашли Греъм за офицалната част на вечерта беше с тоалет на Алберта Ферети, състоящ се от гащи, над тях мрежеста пола и сутиен с допълнителни колани и с нещо като наметка, покриваща основно ръцете ѝ.

Появиха се и коментари в стил "Ние всички сме Ашли Греъм" и "Най-лошото интервю, давано на Оскарите някога". Последователите на Греъм, които в Инстаграм са 20 млн., заляха социалните медии с възмущението си от Грант. 

"Необходими са умения и изисканост, за да останеш спокоен пред такава грубост, граничеща с враждебност и това е нещо, което ние жените познаваме толкова добре", възмущава се Виктория Ричардс в "Индипендънт", която смята, че актьорът е трябвало да играе играта на церемонията и да се бъде любезен. "Ако Грант толкова не е искал да е на червения килим, можеше да не присъства на Оскарите", предлага още тя. 

"Тези, които твърдят, че Грант е бил груб, вероятно бъркат груб с истински", реагира в защита на актьора британският комик  и писател Дейвид Бадиел.

Британската авторка Наташа Дейвън прокара разликата в начина, по който американците и британците възприемат случката. "Американците смятат, че той е бил груб. Британците знаят, че той просто не се е преструвал", написа тя в туитър.

Хю Грант демонстрира специалното си чувство за хумор и по време на самата церемония, на която заедно със своята партньорка от големия хит на 90-те "Четири сватби и едно погребение" Анди Макдауъл, представяше наградата за най-добър дизайн на продуккция, като призът отиде при "На западния фронт нищо ново". Кат направи показно по самоирония.

"Целта на това е двойна", каза той на сцената. "Първата е да се повиши жизненоважното значение на добрия овлажнител. Анди е използвала по един всеки ден от живота си, аз - не." Посочвайки Макдауъл, той каза: "Все още зашеметяваща." След това с жест към самия себе си, добави: "По същество - скротум."

Последваха бурни аплодисменти и смях. Според много от коментарите това била най-добрата шега на церемонията тази година.