Силно задлъжнелите страни членки на Европейския съюз трябва да получат повече време, за да намалят нивата на държавния си дълг. Това решиха днес финансовите министри на ЕС, подкрепяйки плановете на Европейската комисия, предаде ДПА, цитирана от БТА. 
 
Строгите правила на блока за държавния дълг и бюджетния дефицит бяха замразени, тъй като като пандемията от коронавирус принуди дори пестеливи държави като Германия да увеличат значително дълга си. 

Руската инвазия в Украйна също накара държавите от ЕС да вземат повече заеми от капиталовите пазари, за да смекчат икономическото въздействие на войната. 

Днешното споразумение "води към подход, който ще бъде по-силно съобразен със спецификите на всяка страна при намаляването на дълга", заяви шведският министър на финансите Елизабет Свантесон след срещата в Брюксел. 

През ноември Европейската комисия представи идеи за предстояща реформа на правилата на ЕС за дълга и дефицита, като предложи от страните членки да продължи да се изисква да намалят дълга си до 60 процента, а дефицита си - до 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), но с по-бавни темпове.

Министрите на финансите на ЕС се договориха Комисията да разработи система, чрез която членките на ЕС да предлагат, в координация с други държави от ЕС, индивидуални планове за намаляване на дълга.

Тези планове ще дадат на страните с прекомерен дълг повече време да достигнат подходящи нива на задлъжнялост, като се вземат предвид необходимите инвестиции, например в борбата с изменението на климата, и реформи.

Финансовите министри от ЕС обаче отбелязаха, че трябва да се обсъди по-подробно, как да се разработят тези планове за намаляване на дълга, как да се оценява напредъкът и в какви случаи те могат да бъдат удължени.

Лидерите на ЕС ще обсъдят плановете за реформи по-късно този месец, преди Комисията да представи подробен проект за законодателен акт.

Министрите на финансите на ЕС определиха и насоките за годишния бюджет на блока за 2024 г., като подчертаха значението на това икономическа подкрепа за Украйна да продължи.