Крайно неуместно е в разгара на социална криза и война партиите да се крият зад Паметника на Съветската армия, коментира президентът Румен Радев преди церемонията по връчване на Годишните награди за отговорен бизнес, в която участва.

„То не е за вярване, че точно в разгара на предизборната кампания партии, и то с огромни амбиции да управляват, вместо да излагат ясни програми и решения за проблемите на хората, те се крият в миналото”, добави държавният глава.

Интересът на президента на Република Северна Македония (РСМ) към историята е похвален, но веднъж заявен, той трябва да се опира на историческата истина, рече още Радев по друга актуална тема от последните дни.

Според държавния глава политиците в нашата съседка все още дължат на собствените си граждани истината за тяхната собствена история:

"История, която е в десетилетна обвивка от манипулации и фалшификации, истината за еврейския въпрос, истината за гоненията и репресиите над македонските българи в продължение на десетилетие". 

Повод за коментара на Радев е изказване на президента на РСМ Стево Пендаровски, според което, "за да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи”. 

Според Румен Радев европейското бъдеще на Република Северна Македония изисква двустранните отношения с България да бъдат освободени от идеологемите на тоталитаризма, за да можем да имаме истински пълноценен диалог и свързаност между нашите две страни. Всички ще спечелим от това, каза още Румен Радев.

Държавният глава очаква, че предприетите от служебното правителство действия за щателни проверки за установяване на нелоялни търговски практики, за качеството на храните и за повече информация за ценообразуването ще доведат до изсветляване и нормализация на пазара.

„Трябва да имаме една всеобхватна информационна система, която да проследява храните и тяхното ценообразуване. В момента служебното правителство работи усилено за такава система. Мисля, че нейното изграждане ще даде ефект. Очакваме я в най-скоро време”, добави той.

Във връзка с бойната ни авиация, президентът обясни, че за момента няма категорична оферта и предоставена възможност за самолети на лизинг:

„Никой в момента не се лишава от способностите, които има.”