ЕС трябва да започне да внася ключови суровини от Канада и да ги извлича по модела на тази страна, стана ясно от думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя говори пред Европейския парламент в Страсбург. Дебатът бе посветен на заключенията на специалния Европейски съвет от 9 и 10 февруари и на подготовката за предстоящата среща на върха на ЕС на 23 и 24 март.

Утре Комисията ще представи предложения за законодателен акт за суровините от критично значение, съобщи Фон дер Лайен. И изтъкна, че той е една от главните съставни части на Индустриалния план на ЕС за Зеления пакт.

Актът трябва да гарантира доставките за ключови суровини, отчайващо необходими за цифровия и зеления преход.

„Тези минерали поддържат телефоните и електромобилите, чиповете и батериите, слънчевите батерии и вятърните турбини. Те не могат да функционират без суровини от критично значение. А тяхното търсене драматично ще скочи през следващите няколко години и десетилетия“, предупреди Фон дер Лайен.

Тя изтъкна, че днес ЕС има сериозна зависимост от такива материали от няколко трети страни. 98 на сто от редкоземните материали и 93 на сто от магнезия се внасят от Китай.

„Ако искаме да бъдем независими, трябва да засилим и диверсифицираме нашите вериги на доставки от партньори с еднакви цели като нашите“, настоя п редседателят на ЕК.

Европейските компании в Канада правят точно това, каза Фон дер Лайен. Миналата седмица тя бе на посещение във втората по големина държава в света.

В снабдяването си с никел с ниско съдържание на въглерод Канада е надежден партньор. Но в същото време тя споделя европейските ценности и гарантира, че суровините се извличат по най-високите стандарти     както за околната среда, така и за работниците.

Законодателният акт за суровините от критично значение ще подкрепи тези усилия на европейските компании, увери Фон дер Лайен.

„Искаме да извличаме повече руда и и минерали в Европа. Искаме да засилим преработвателния ни капацитет поне до 40 на сто от годишното потребление. И, разбира се, трябва да рециклираме повече“, заяви председателят на ЕК.

И даде за пример посетена от нея канадска компания, в която се рециклират 95 на сто от съдържащите се в батериите литий, никел и кобалт.

„Това е бъдещето“, заключи Урсула фон дер Лайен.