От днес в София отново може да се пътува с месечна карта за една линия. Тя беше премахната от Столичния общински съвет със старта на новата тарифна политика от началото на годината, но върната след предложение на председателя му Георги Георгиев заради масово недоволство на гражданите.

„От днес картата за една линия от столичния градски транспорт отново е в продажба. Това е възможно след като през февруари колегите в общинския съвет подкрепиха предложението ми да се върне един от най-предпочитаните от гражданите пътни документи. Няма промяна в цените - поименната месечна карта за наземен транспорт е отново 23 лева, а неперсонализираната 28 лева“, написа в страницата си във Facebook Георгиев.

По данни на Центъра за градска мобилност 3 процента от пътуващите ползват карта само за една линия. 

Поименната месечна карта за метро отново ще струва 35 лв., а неперсонализираната – 42 лв. Месечните ученически, студентски и докторантски карти за наземен транспорт са на цена 6,90 лева до края на годината.

„Напомням, че с решение на Столичния общински съвет, от септември 2022 г., се предлага годишна карта за цялата градска мрежа за всички млади хора до 26 години на стойност 250 лева“, казва още Георгиев.

И припомня, че от началото на годината над 7 милиона са продадените електронни билети за пътуване в градския транспорт. Най-предпочитан е билетът 30+. До 10% от хората, които го използват, се прекачват на друго превозно средство в рамките на половин час.

„Безспорно това е дигитална революция“, завършва председателят на Столичния общински съвет.