Десетки неправителствени организации се обединиха в исканията си за сериозни законодателни промени в борбата с домашното насилие. Това предаде днес БТА.

На форум в София 35 организации представиха позиция, която изпращат до министри и кандидати за депутати. Подписалите документа настояват за незабавни действия. От началото на годината вече има осем смъртни случая в резултат на домашно насилие, а държавата не събира обобщени данни за проблема, казват експертите.

Близо един милион жени в България пък страдат от домашно насилие. В същото време са налице огромен законодателен
дефицит, институционална парализа и обществена апатия, пише в призива на неправителствените организации.

"За последните пет години у нас се натрупа критична маса. За този период не бяха направени промени в законодателството, няма политическа воля за промяна. Това повече не може да продължава и в следващото Народно събрание трябва да бъде гласуван закон", каза Лавена Лазарова, управител на Фондация "Будителките".

"Да кажем на политиците, че има теми, които са надпартийни и общочовешки" - така Юлия Андонова, директор "Развитие и комуникация" към фондация П.У.Л.С., формулира целта на събитието по-рано днес пред БНР.

По думите ѝ хиляди семейства страдат от домашно насилие, а липсват адекватна национална политика и добро законодателство.

"Трябва да има цялостна политика, която да разглежда и подкрепата за пострадалите, и ефективни наказания", казва още Андонова.

Психологическата подкрепа, консултациите, социалната работа – това са неща, които са жизненоважни за всеки човек, засегнат от насилие, поясни тя.

Държавата си затваря очите пред страданието на жертвите, се казва в днешния призив на неправителствените организации.

На форума присъстват зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, експерти и кандидати за депутати.