Диана Димитрова ще съди Юлиан Вергов за клевета. Това обяви самата актриса в профила си във фейсбук, а причината са твърдения в позиция, която Вергов разпространи по-рано.

След няколкомесечно мълчание, последвало обвиненията на Диана Димитрова, че срещу нея е било упражнено физическо насилие от колега преди години по времето на снимките на "Откраднат живот", Вергов "проговори" като декларира, че "никога не съм удрял Диана Димитрова, нито е имало каквато и да било форма на физическо насилие от моя страна".

Същевременно в сегашното му обяснение има намесване и на дъщеря му. Той говори за "забелязани от мен (в телефона на дъщеря ми) текстови и гласови съобщения от Диана Димитрова, чието съдържание не пожелавам на никой родител да види и чуе в телефона на петнадесетгодишното си дете. Повярвайте ми не искате да знаете какво видях там".

Точно тези думи на актьора са причина и за днешната реакция на Димитрова.  

"Официално искам да кажа, че ще съдя лицето Юлиан Вергов за клевета след изказванията му днес.

По-голяма гнусотия и абсурд в последните три месеца не бях чувала по мой адрес и е тъжно, че един рецидивист с психични отклонения е на свобода.

А още по-тъжно е, че е толкова добре ''пазен'' от закона", написа тя. 

И още:

"...той ме свърза и попита дали ще отида на лична среща с дете на около 13 години в дома на колега актьор. Това се случи няколко месеца след побоя през 2017 г. Отидох. Подарих ѝ две от детските книги, които съм рисувала. И това има как да се докаже", разказва още в публикацията си Димитрова.

"Ако аз съм това, което той се опитва да ме изкара днес, защо ме праща при дете?

Всеки нормален човек би се усъмнил в грозните му думи.Когато човек е открит и невинен излиза и се защитава, а не мълчи толкова месеци. Аз нямам какво  да крия", добавя актрисата.

"Цветя ще има за моята майка, която от 25 години живее в друга държава и проля толкова сълзи, заради един изрод", завършва поста си Димитрова. 

Позицията на Вергов

Никога не съм удрял Диана Димитрова. Който твърди обратното, е лъжец. Това казва в своята позиция Вергов, като пак там определя като "издевателства" съобщения на актрисата до дъщеря му.

Ето и цялата позиция:

Що се отнася до случая, който се раздуха, мога да кажа следното: До този момент не взимах отношение по темата по няколко причини.

Първо. Умишлено никъде не бе споменато моето име, тоест нямаше конкретно обвинение към мен.

Второ. Аз смятам, че когато човек е невинен, е изключително унизително да започне да се оправдава. Единственото, което се прави в такива случаи, е да се въоръжиш с търпение и да изчакаш (или да направиш всичко възможно) истината да излезе наяве, което винаги се случва по един или друг начин.

Трето. Както, предполагам, всеки родител на мое място би направил, предпочетох да спестя на детето и семейството си последиците от каквото и да било мое появяване в медиите по този повод. Независимо как се отрази това върху мен и какво ми костваше. А и тъй като течеше предварителна проверка, не смятам, че беше редно да се манипулира общественото мнение по какъвто и да било начин. Друг е въпросът, че други го направиха и благодарение на намеци и внушения манипулираха не само общественото мнение, а дори и самата прокуратура, която се самосезира. Затова изчаках прокуратурата да излезе със заключение, както е редно да се направи. Това стана и всички знаем резултата, 

А сега за протокола: Запознах се с Диана Димитрова на снимките на сериала “Откраднат живот”. Имахме близки приятелски и професионални взаимоотношения. Единственият конфликт, който съм имал с нея, е бил чисто словесен. Tова се случи пред част от екипа на сериала. Поводът беше забелязани от мен (в телефона на дъщеря ми) текстови и гласови съобщения от Диана Димитрова, чието съдържание не пожелавам на никой родител да види и чуе в телефона на петнадесетгодишното си дете. Повярвайте ми, не искате да знаете какво видях там. И въпреки това държа да заявя съвсем ясно, че аз никога не съм удрял Диана Димитрова, нито е имало каквато и да било форма на физическо насилие от моя страна. Всеки, който твърди обратното, е чисто и просто лъжец. Всеки, който твърди, че над тридесет души – снимачен екип от изключителни професионалисти, са станали свидетели на непристойно отношение спрямо жена и нито един от тях не е реагирал, е лъжец.

Тогава единствената причина да не повдигна обвинение срещу Диана Димитрова за издевателство над непълнолетна беше, за да защитя дъщеря си и да не ѝ причинявам всичко, което щеше да последва. А за да предпазваш или защитаваш някого, когото обичаш, понякога се налага да изтърпяваш неща, които са свързани с неправда или оскърбление. С лъжи. Макар да ти идва да крещиш.

Но искам да обърна внимание на нещо много по-голямо и важно. Нещо много по-сериозно от личния ми живот и име. Борбата срещу насилието над жени - кауза, в която аз безрезервно вярвам и подкрепям. Това е една болна и недостатъчно осветена територия от живота ни, която е толкова чувствителна, че всяка злоупотреба с нея е равна на престъпление.

Изхождайки обаче от този случай, в който косвено и аз бях замесен и който придоби, за съжаление, широк обществен отзвук, разбрах следното: Когато един човек излъже, че е станал жертва на насилие, и това стане достояние на всички, последствията са фатални.

Обвинението в насилие

На 28 ноември 2022 г. актрисата Диана Димитрова сподели снимки на насиненото си и наранено лице в профила си във фейсбук и разказа, че преди 5 години е станала жертва на насилие, а насилникът я е заплашил пред 30 души екип, че ще го направи отново. Тя обаче отказа да назове публично името на въпросната личност.

Сегшната позиция на Юлиан Вергов идва два дни след като Димитрова публикува постановление на районната прокуратура в София, която отказва да образува разследване по случая. В документа за първи път директно се посочва името на Вергов.

Мотивите за решението на прокурор Иво Боев е, че не са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление. От постановлението, което е с дата 1 март, се разбира, че случаят, за който алармира Диана Димитрова, е от 14 ноември 2017 г.  Пред разследващите тя описва, че на въпросната дата е влязла в гардеробната, в която се е намирал колегата ѝ. Искала е да говорят за техен телефонен разговор от предишната вечер, заради който Вергов останал афектиран. Той обаче не желаел и тръгнал да излиза от помещението.По думите ѝ, в този момент тя е отстъпила, а Вергов я е сграбчил, блъснал я в стената и силно я избутал, при което тя паднала върху близката дъска за гладене. След това той се приближил към нея и я е изритал. От изключителна важност за случая се оказаха показанията на Велина Павлова, която е отговаряла за костюмите на сериала и е присъствала на сцената. Димитрова се извинявала на Вергов. На излизане той я е избутал настрани, при което актрисата паднала в гардероба и закачалки с костюми се стоварили върху нея, но не е упражнил друго насилие и не я е ритал, както твърди пострадалата.

Експертизата на снимките, качени от Димитрова, заключава, че са истински, синините не са направени с грим (каквито обвинения също се появиха междувременно). Съдебният лекар е заключил, че може да са получени от ритници, но тъй като няма медицински документи, не може да се определи дали наистина са станали тогава, когато твърди актрисата.

След позицията на Вергов неговият колега и близък приятел Захари Бахаров пусна публикация във фейсбук, в която изразява своята подкрепа към актьора

"Аз се чудя ще се намери ли някоя неправителствена организация да поднесе едно цвете на майка му. Жена, която от половин година живее с цялата тая помия, която се изсипа върху момчето ѝ", добавя той.

Към защитниците на Вергов се присъедини и Теодора Духовникова, пак през фейсбук.

"За всички, които знаеха истината - тези месеци не бяха леки.

По принцип във всеки медиен скандал най-яростно и най-шумно се изказват онези, които знаят малко или нищо. Онези, които знаят, винаги са по-внимателни и мълчаливи, защото във всеки такъв скандал са заровени грозни факти, които нормалните и деликатни хора се притесняват да изваждат на показ.

Безумно и безобразно беше това, което се причини на Юлиан и на близките му.

Грозна история. Надявам се, тя да върви към края си и да не попречи на всички онези жени, реални жертви на насилие, които имат нужда да ги чуем и да им помогнем", написа тя.