"Вие, седящите тук войнолюбци, ме карате да се чувствам зле. Повдига ми се от вас."

С тези думи към колегите си се обърна ирландската крайно лява евродепутатка Клеър Дейли. Тя отправи твърде емоционално обръщение в края на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на засилването на отбраната на ЕС в контекста на войната в Украйна, ускоряването на производството и доставките на оръжие и боеприпаси за страната.

Дейли се позова на публикации в западни медии, според които украинските власти масово изпращат на фронта неподготени хора, а войниците пък масово бягали от бойните позиции.

Зам.-председателят на ЕП Евелин Регнер, която водеше заседанието, припомни на Дейли, че трябва да има взаимно уважение между евродепутатите.

Ирландката е известна и у нас. През лятото на 2020 г. тя дойде в София, за да подкрепи протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Дейли забърка и скандал с ирландски собственици на апартаменти в хотелски комплекс край Поморие, като дори го вкара в резолюция на ЕП за страната ни. Тя говори и за македонско малцинство у нас.

Етикетът „войнолюбци“ бе лепнат от президента Румен Радев на депутатите от Народното събрание, които през ноември 2022 г. гласуваха за военна помощ за Украйна.

"Европейците не искат война в Европа. Държавите, които бяха определени да бъдат на предната отбранителна линия, не искат война. Българите също не желаят да бъдат въвличани в този конфликт", заяви в пленарната зала евродепутатката Елена Йончева от БСП и групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

По думите й всички искат и настояват да се сложи край на тази жестокост и бруталност в Украйна. За пореден път Йончева повтори, че тази война няма да има победители, тъй като никой не е спечелил война срещу огромна ядрена сила.

Накрая сънародничката ни каза, че ЕС е създаден да съхрани мира и че може би ще имаме шанс да го направим.

"За какво пазите боеприпасите? Други умират за вашия интерес"

Румънецът Николае Щефънуца от групата на „Зелените“ пък нападна държавите, които притежават боеприпаси, но не ги изпращат на Украйна.

„За какво ги пазите? Други умират за вашия интерес. Защо ги пазите? Необходимо е да помогнем на Европа и на Украйна“, каза той.

Последва караница между него и крайно левия ирландски евродепутат Мик Уолъс, който винаги се движи заедно с Клеър Дейли. Щефънуца обвини Уолъс, че подкрепя руския президент Владимир Путин. Ирландецът му отвърна, че е заклеймил нахлуването в Украйна, но е за мир и против изпращането на оръжие.

В отговор румънецът припомни, че някога английският премиер Невил Чембърлейн е оповестил мир, който бил толкова привиден, че довел до най-голямата катастрофа – Втората световна война. Става дума за английската благословия за анексирането на Судетите от нацистка Германия.

„Той (Чембърлейн – б.р.) наля вода в мелницата на крайната десница. Защо крайната левица сегасе превръща в крайната десница от миналото?“, попита Щефънуца, на фона на гневните подмятания на Уолъс и Дейли.