"За съжаление, войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ."

Така, с любимата си риторика за "войнолюбците", президентът Румен Радев отвърна задочно на лидерката на социалистите Корнелия Нинова, която го обвини днес, че не е наложил вето на ратификацията за изпращане на оръжия за нападнатата от Владимир Путин страна. Нещо повече - Нинова, както и "Възраждане", с която имат идентични позиции и поведение по въпроса, обявиха надпревара помежду си за събиране на подписи за сезииране на Конституционния съд за ратификацията. На практика подписи се събират само между тези две парламентарни групи, като за сезиране на КС са нужни 48, защото останалите пет подкрепиха България да помогне на Украйна.

Както Клуб Z писа, такова сезиране е безпредметно на този етап, защото според конституцията КС може да се произнася преди, а не след ратификация на международни договори, какъвто е случаят със споразумението за военната помощ. Това изтъкна днес и Радев. И се мотивира защо не е наложил вето:

"Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по вече сключен международен договор. Т.е. ветото е абсолютно безпредметно."

Радев обаче изненадващо обяви и че връща темата с изпращането на помощ за Украйна в полето на парламента. 

"Но докато г-жа Нинова умува Министерство на отбраната свърши нейната работа. То ревизира наложения му от парламента договор с Украйна. Така че тази алинея, срещу която протестира г-жа Нинова, отпада от договора. Тази алинея няма да я има и това е съгласувано с украинската страна и ще бъде внесено като проектодоговор в Народното събрание след Нова година", заяви той.

А какво е "ревизирало" МО във вече гласуваната от парламента ратификация:

"Никое правителство няма да може само да взема решения за военна помощ за Украйна и това ще става само със санкция на парламента".

Така че Радев се надявал Нинова да защити социалистите като подкрепи промяна в алинеята.

С това си действие президентът на практика се "отървава" от говоренето, че неговото правителство помага на Украйна и прехвърля на парламента решението какво да изпратим. Иначе е ясно, че страната ни няма да изпраща нито самолети, нито ПВО, нито каквато и да е била тежка техника, а само леко стрелково оръжие и боеприпаси. Макар служебният военен министът на орбраната и бивш главен секретар на Радев Димитър Стоянов да класифицира тази информация. Той обаче вече се похвали, че е предприел максимално "консервативен" подход към българската помощ.

Малко по-рано пък от МО дадоха пресконференция по темата, провокирана от факта, че ратификацията е в сила от днес с публикуването й в "Държавен вестник", на която обявиха, че тече логистичната операция по предоставяне на военната помощ.

"Вече е в сила решението на Народното събрание. Както беше подчертано, тече операцията. Тази операция сме я планирали с военните органи на НАТО, утвърдена е от министъра на отбраната. Какво е важното - важното е да се подготви това, което е предвидено, да се палетизира, да се транспортира до местата, откъдето трябва да бъде извозено с фокус върху безопасност, сигурност и този план е направен, както на ведомствено ниво, военните органи на Министерство на отбраната, българската армия, така и на междуведомствено ниво, за да се осигури сигурността в държавен мащаб. По тази операция толкоз, изпълняваме. Когато завърши, министерството ще реши как да адресира въпроса в публичното пространство", обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БНР.

Макар да не стана ясно какво точно ще се "палетизира", заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова "разкри" какво има намерение да прати България - генератори. "Следващото искане, с което ще сезираме Народното събрание в рамките на това споразумение за предоставяне на помощ за Украйна, са така исканите и необходими на украинския народ генератори" - обяви тя.