Украинските военни свалиха модернизиран дрон Мугин-5, произведен в Китай, в района на Донецк през нощта на 11 март, съобщи Си Ен Ен. 

Според телевизионния канал в нощта на петък, 10 март, срещу събота украинската служба за сигурност е заявила пред Си Ен Ен, че нейни агенти, намиращи се в окупираната от Русия територия, са предупредили, че Русия ще изстреля дрон срещу позициите на украинската армия. След това Службата е предупредила за същото и украинските военни части, разположени край Славянск в Донецка област.

Около 2 часа през нощта военнослужещи от 111-а бригада на териториалната отбрана на Украйна са чули звук от безпилотен летателен апарат и са видели светлинен проблясък в небето. Те са открили огън по него с автомати "Калашников", съобщи Си Ен Ен.

"Мугин лимитед" (Mugin Limited), базирана в китайския град Сямън, е потвърдила пред Си Ен Ен, че дронът е нейно производство и е изразила "дълбоко съжаление" за инцидента. Компанията е осъдила използването на нейни изделия във войната. Някои технологични блогъри наричат "Мугин-5" (​​Mugin-5) „дроновете на Алибаба (Alibaba)“ по името на китайския бизнес конгломерат. Те могат да бъдат купени за до 15 000 долара от китайски интернет сайтове, включително "Алибаба" и "Таобао" (Alibaba и Taobao).

Пенсионираният офицер от британската армия и специалист по безпилотни летателни апарати Крис Линкълн-Джоунс каза пред Си Ен Ен, че въоръженият в случая търговски дрон не е бил оборудван с камера, което означава, че не би могъл да се използва за наблюдение. Всъщност това е като "тиха бомба", каза британецът. Според него от военна гледна точка безпилотникът е евтин, а използването му от Русия за пореден път доказва: „Руската федерация не е суперсила, както смяташе светът“.

Експертите също смятат, че дронът е модернизиран - това се доказва от спусъка на бомбата, направен от 3D принтирани компоненти.

Съединените щати и техните съюзници многократно заявяваха през последните седмици, че Китай обмисля доставка на оръжие на Русия. Според американските медии може да се говори за дронове и дори за боеприпаси и артилерия. Пекин отрича.

Руско раздвижване в Черно море

Украински военни регистрират нетипична активност на руския военен флот в Черно море. Това каза на 16 март в ефира на националния телемаратон, излъчен от канал "Рада", ръководителката на Обединения пресцентър на силите за отбрана "Юг" Наталия Гуменюк, цитирана от сайта "Гордон".

"Внимателно следим корабната групировка в Черно море и действията на противника. Регистрирани са нетипична активност и брой на корабните групи. Сега в Черно море има 20 единици, включително четири ракетоносеца, единият от които е подводен; максимум 28 ракети могат да бъдат готови за изстрелване“, каза Гуменюк.

Според нея са забелязани и много единици от спомагателния флот на противника.

"Те се опитват да демонстрират присъствието си в Черно море колкото е възможно повече, където могат да си го позволят и доколкото международната общност може да им го позволи. Опитват се да се разпръснат, като покрият максимално театъра на морските операции в Черно море и се опитват да скрият действията си от нас“, добави Гуменюк.