"За свръхпечалба и наказване на активните фирми, които имат положителен финансов резултат, се говори само в плановата икономика."

Това заяви в интервю за БТА икономическият съветник на една от най-големите работодателски организации БСК - доц. д-р Щерьо Ножаров. Думите му са референция към обявеното вчера намерение на Министерство на финансите да иска допълнителен еднократен данък от успешните компании у нас. Причината - нуждата от увеличение на приходите, свиване на разходите и консолидация на бюджета. Служебната министърка Росица Велкова нарече данъка "солидарна вноска". 

"Какво означава "солидарна вноска"? Солидарна с какво? С това, че правителството не изпълнява публичните инвестиции и не реализира публичните капиталови разходи, което създава пречки за бизнеса? Или пък, че населението в последните десет години е намаляло с един милион души, но правителството даже увеличава размера на държавната администрация. И всичко това увеличава бюджетните разходи. За такава солидарност ли говорим?", попита риторично той. 

По думите му всичи мерки обявени от държавата са погрешни, дори да се предположи, че нещата с хазната наистина са притеснителни. 

Според експерта възстановяването на някои от ставките на ДДС и на акцизи ще доведе до риск за възстановяване на инфлацията.

Той не е съгласен и с решението за увеличението на тол таксите, защото щяло да засегне тежко превозвачите, да намали тяхната конкуретноспособност.

"Крайната сметка отново ще бъде платена от пътниците и потребителите на тези услуги и ще доведе до увеличение на инфлацията", каза Ножаров.