След второ поредно заседание и втори двучасов дебат Столичният общински съвет пак не успя да избере нов кмет на район "Красно село". Смяната се налага, след като съдът излезе с окончателно решение по едно от делата срещу досегашната кметица Росина Станиславова заради конфликт на интереси.

От "Демократична България", която оттегли доверието си от Станиславова още през 2021 г., когато започнаха делата срещу нея, не искат да номинират някой от заместниците ѝ на поста. Вместо това предлагат общински съветник от своята група - Борис Милчев.

Мнозинството в лицето на ГЕРБ-СДС и ВМРО десетки пъти подчерта, че кой ще заеме поста е отговорност на ДБ. Но отказва да подкрепи Милчев, защото, когато районен кмет бъде отстранен преждевременно, е допустимо да бъде назначен на поста само някой от неговите заместници.

От ДБ настояват, че тези зам.-кметове не са "техни", а избор на отстранената Станиславова.

Този спор бе проведен около 20 пъти по време на заседанието миналата седмица и днес, с повтарящи се аргументи. От ГЕРБ настояват, че ако бъде назначен общински съветник, този избор ще падне в съда. От ДБ твърдят, че ако това е така, трябва да го реши съдът, а не юристите на ГЕРБ в СОС.

От БСП пък предложиха свой общински съветник - Николай Николов, който също не получи подкрепа от мнозинството. Независимият Борис Бонев подкрепи тезата на опозицията - че видно няма юридическо съгласие за това дали може общински съветник да бъде назначен на поста от СОС или не.

В своя подкрепа от ДБ са предложили становище на доц. Наталия Киселова - преподавател в СУ "Климент Охридски" и специалист по конституционно право. Тя обаче признава, че макар такова тълкувание - да се избере общински съветник - да е възможно, Законът за местната власт и местната администрация е неясен.

"Заключението е, че законът е неясен, и изходът е да се запази, доколкото е възможно, политическото представителство в района (същата партия или коалиция) и да не остава районът без титуляр. Точно това е нашето предложение", изтъкна председателят на СОС от ГЕРБ Георги Георгиев.

Той подчерта, че един от зам.-кметовете дори е член на "Зелено движение", част от обединението "Демократична България". И тримата зам.-кметове бяха изслушани и кандидатурите им бяха гласувани, но безуспешно.

"Вие сега изземвате функцията на съдебната власт, давайки решение преди да има открито заседание имаме ли право да издигнем общински съветник за районен кмет. Ние можем да вземем решение и българският съд да го реши", коментира Веселин Калановски от ДБ.

Защо е важно да има кмет на района?

Освен, че в момента на практика е блокирана работата на районната администрация, районният кмет има ключова роля и в предстоящия парламентарен вот. Той трябва да разписва важни изборни книжа след вота.

В крайна сметка се стигна до решението кметицата на Столичната община Йорданка Фандъкова да избере някой от сегашните зам.-кметове за изпълняващ длъжността до 6 април. Това става по разпоредба за спешни решения, и е временно определение - след този срок СОС отново ще трябва да се върне на темата.