Копенхаген ще помага на Николаев да се превърне в "Малка Дания" на Черно море.

Това обяви датският посланик в Украйна Оле Егберг Микелсен във видео, което е разпространено на страницата на датското външно министерство в Туитър.

"Добре дошли в Николаев - град на герои в Южна Украйна. Аз съм датският посланик и обикновено съм в Киев. Но днес съм тук, защото Николаев е град, който е наш партньор и ние ще помогнем на Николаев в процеса му по възстановяване и реконструкция".

Микелсен припомня, че Николаев бе на фронта в продължение на 8 месеца, през които преживя всекидневни бомбардировки. 

"Един от резултатите може да се види зад мен - сградата на регионалната администрация", обяви дипломатът и посочи порутеното здание. "Тя бе ударена от ракета през март 2022 г. и за съжаление почти 40 души загинаха. Сега животът постепенно се завръща в града. Водата и енергията се върнаха. Трамваите се движат. И сега обсъждаме как да качим датско-николаевското партньорство на следващото ниво и следващата фаза, пред която сме изправени".

След това посланикът обясни каква е визията на кмета на Николаев Олександър Сенкевич за партньорството.

"Най-доброто, което Дания може да направи в сегашната ситуация, е да върне икономическия живот в града.

И кметът описа каква е визията на това партньорство .

Той каза: "Искам Николаев да се превърне в "Малка Дания" на Черно море. Също толкова заможен, иновативен, конкурентен и зелен". Това е визията, пред която сме изправени и като датчанин аз съм горд и щастлив да чуя, че страната ми е визията за града Николаев".