Ние не можем да победим. Нямаме сили за това.

Това обяви политологът Виктор Олевич в руското пропагандно предаване "Место встречи".

"Обективно погледнато те (западните страни), като се има предвид ресурсите им, могат да си позволят повече, отколкото ние. Можем да се правим на много здрави и да говорим за това как сме като тях..."

В следващия момент Олевич е прекъснат от водещ номер 1.

"Не разбирам: какво се очаква от нас да направим? Ако нарушават международното право, какво трябва да направим?

"Какво да направим? Един момент. Две неща трябва да направим. Първо, да не действаме безразсъдно. Тук не става въпрос за унищожаването на Reaper. Това бе правилното решение. Сега ще ни критикуват, но на практика нищо не могат да направят. Но първото правило е да изследваме нашите ресурси адекватно. Второто правило е да действаме, така че да имаме максимална полза и минимални щети. В настоящия момент, с всичко, което се случва през последната една година, не сме премерили силите си", отвърна Олевич.

Намесва се водещ номер 2:

"Виктор Жозефович, когато срещнете "гопник" (гопник - разпространена термин в Русия за престъпен и слабо образован представител на неформална прослойка от населението с нисък социален статус) някъде в изолирана зона, може би вашата логика ще сработи. Сега "гопникът" е дошъл във вашия дом. "Гопникът", визирам обединения Запад, чука на вашата врата. И в този момент вие реагирате на "гопника" така, както можете да си позволите - като го шамаросате".

Олевич не му остава длъжен и имплицитно обвинява Русия заради появата на "гопника".

"Бомбардировките на областите Белгород и Курск преди миналия февруари ли бяха проведени?"

Ред е на стандартния прокремълски гост да се обади.

"Ами Донецк - това не беше ли наша територия?", пита той.

"И в Донецка област. За съжаление, много повече хора умират в ДНР и ЛНР сега и ситуацията е много по-лоша, отколкото бе преди година", отговори му Олевич.

"Искате ли това да спре, Виктор Жозефович?", задава нов въпрос водещ номер 2 и си отговаря. "Има само една рецепта да прекратим това - като победим".

Олевич не издържа и казва думи, за които някои в Русия вече излежават сурови присъди.

"Ние не можем да победим. Не можем да превземем цяла Украйна. Нямаме сили за това".

В следващия момент обадилият се по-рано "рашистки" гост възнегодува.

"Така мислите вие. (...) Защото при нас в Уралмаш (район на Санкт Петергбург), когато се срещнеш с "гопник", избираш най-силния и ако ти стиска - удряш го. Това е. Ако не ти стиска - предаваш се".

Водещ номер 1 все пак се чувства длъжен да разясни на многоуважаемата публика "прегрешението" на Олевич. 

"Виктор Жозефович израсна и бе възпитан в Съединените щати", обяви той.

"Всъщност, роден съм и бях възпитан включително в Съветския съюз", отвърна Олевич.

"Завършили сте училище в САЩ", добави водещият.

"Знам от съветски, руски и американски опит, че ако се изправиш срещу много по-силен противник, който е и много по-добре въоръжен от теб, и не си премериш силите, тогава ще свършиш така, както ние миналата година".

Олевич не за пръв път се явява като "глас на разума" в "Место встречи". В началото на февруари той отново предизвика недоволство в студиото, като заяви в прав текст, че "руската армия е твърде слаба, за да си постигне целите".

"Твърде слаба, за да защити териториите, които вече е завладяла в Украйна, включително Херсонската и Харковската области. Те (украинците) виждат, че руското настъпление е много бавно и несистемно в момента. И възнамеряват да надградят над своите успехи".   

В средата на септември 2022 г. пък, в апогея на украинската контраофанзива в Харковска област, той демонстрира малко по-хуманистичен, пък било то и империалистически възглед над украинците. Отново - пред "Место встречи".

"Трябва да разберем, че трябва да ни поддържат нас идеологически, не само в освободените територии. Трябва да говорим с украинците. Като им казваме, че не съществуват като етнос, народ, че украинският език не съществува, не можем да очакваме от тях симпатия. Трябва реалистично да подходим към хората и да им кажем как бъдещето им може да изглежда, ако станат част от Русия. Какви биха могли да бъдат те в Русия".