Пореден техногигант възстанови профилите на бившия американски президент Доналд Тръмп. YouTube премахна ограниченията, които постави дни след атаката на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Социалната видеоплатформа обяви в мотивите си, че е премерила от една страна, "продължаващия риск" за насилие, и от друга - възможността да се чуе един от големите кандидати за вота в САЩ догодина. Американците ще избират нов президент и въпреки всичко Тръмп е един от водещите кандидати на републиканците.

Профилите на Тръмп в Twitter, Facebook, YouTube бяха блокирани заради призивите му към протестиращите, които атакуваха сградата на Конгреса в опит да спрат броенето на бюлетините от предишния вот - който той обяви за фалшифициран, без никакви доказателства.

Още миналата година останалите най-големи премахната бана на Тръмп, но той не ги ползва - и най-вече пуска в своята собствена платформа Truth Social. Където пък е обещал да осигурява постоянно съдържание.

Решението идва след поредни планове на републиканците в Конгреса да разпитват шефовете на техногиганти относно политиката им за модерация на съдържание.