Ако бях президент, в най-лошия случай щях да дам на Путин някои от рускоезичните райони на Украйна.

Това обяви бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп в интервю пред консервативната медия "Фокс Нюз". Любопитно е, че тази част от разговора на републиканеца с водещия Шон Ханити не бе излъчена, а за нея разбираме благодарение на "Дейли бийст".

"При Тръмп руснаците нищо не превзеха", похвали се в трето лице бившият държавен глава. "Той (Владимир Путин) разбираше, никога нямаше да го направи. Тук дори не говорим непременно за сключване на сделка. Можех и да преговарям. В най-лошия случай щях да сключа сделка да превземе нещо, знаете, има определени райони, които са рускоезични, честно казано, но можеше да се сключи сделка".

Доналд Тръмп отдавна настоява, че войната в Украйна никога нямаше да се случи, ако той все още беше президент, стигайки дотам да твърди, че "фалшифицираните избори" през 2020 г. (за които си обвинения е предоставил нула доказателства) са причината за непровокираната инвазия на Русия.

В интервюто пред Ханити Тръмп обвини американския президент Джо Байдън, че заради него руснаците се борят за "цялата енчилада".

По-късно същата вечер консервативният водещ пусна откъси от своето "ексклузивно" интервю с Тръмп в предаването си по "Фокс Нюз" в праймтайма. Въпреки че Ханити излъчи сегмента, в който бившият президент се хвалеше, че е можел да спре войната, частта за "сделката за рускоезичните райони" е пропусната.

Вместо това, малко след като Тръмп казва: "Можех да преговарям", аудиото бързо препуска 30 секунди напред и чуваме, че "Китай вече не уважава Съединените щати".

В интервюто си шоуменът още казва, че "толкова повече хора умират, отколкото се съобщава", като подчертава, че това "никога не би се случило", ако той бе в Белия дом. Отново - този отрязък с участието на кандидат-президента за изборите през 2024 г. не е излъчен по най-голямата консервативна медия в Америка.

Още в края на февруари 2022 г. Тръмп скандализира международната общност, като окачестви решението на Путин да обяви за независими сепаратистките райони ДНР и ЛНР като "гениално". До днес, когато е питан директно дали осъжда руската инвазия в Украйна (дори в "приятелски" разговори с Ханити), републиканецът шикалкави и единствено изтъква, че Русия не би дръзнала да атакува, ако той бе на власт. 

В края на януари, след като Байдън оповести, че ще предостави 31 американски танка "Ейбрамс" на Украйна, Тръмп написа следната "мъдрост" в социалната си мрежа Truth Social.

"Първо танкове, после идва ядреното оръжие. Прекратете тази луда война веднага! Толкова е лесно".