Американският президент Джо Байдън е изразил безпокойство по време на телефонен с разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху относно планираната в Израел реформа в съдебната система, която предизвика масови протести в цялата страна, предаде Асошиейтед прес.

В съобщение на Белия дом се казва, че американският държавен глава е подчертал, че действията на правителството ще подкопаят разделението на властите и е призовал да бъде потърсен компромис. 

В неделя Нетаняху заяви, че съдебната реформа ще бъде проведена отговорно и че ще бъдат защитени основните права на всички израелци. Реформата би ограничила възможностите на съдебната власт да да извършва надзор над законодателната и изпълнителната власт. Решения на Върховния съд, например, ще може да бъдат отменяни с обикновено мнозинство в Кнесета. Правителството на Нетаняху твърди, че реформата е необходима, тъй като съдилищата пречели на законодателната власт да осъществява волята на избирателите.

Според критиците обаче тя ще наруши баланса в крехката политическа система на Израел и ще тласне страната към авторитаризъм.

Противниците на правителствената инициатива организираха широкомащабни протести в страната, в които беше замесена дори и армията. Повече от 700 елитни военнослужещи от военновъздушните и специалните сили и от Мосад заявиха, че ще спрат да се явяват за служба като доброволци.