Според предварителните данни щетите от земетресенията от 6 февруари в югоизточната част на Турция надхвърлят 104 милиарда долара.

Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП. Той отправи видеообръщение към участниците в Международната донорска конференция за Турция и Сирия в Брюксел.

Бедствието е засегнало 14 милиона души в 11 турски окръга, изтъкна Ердоган.

„Имаме за цел в рамките на година да изградим жилищни сгради, в които да бъдат настанени останалите без дом хора”, изтъкна той.

И допълни, че страната му никога няма да забрави солидарността, проявена от всички нейни приятели, институции, страни членки на ЕС и кандидатки за членство, ООН и други международни организации в тези трудни дни.

Трусовете, най-силният от които бе със сила 7,8 по скалата на Рихтер, причиниха смъртта на над 50 000 души.

Европейската комисия смята да предостави 1 милиард евро за подпомагане на възстановяването на Турция, заяви нейната председателка Урсула фон дер Лайен. Други 108 милиона ще отидат за хуманитарна помощ и ранно възстановяване в Сирия.

След опустошителните земетресения районът бе връхлетян и от порои.

Въпреки напрегнатите отношения с ЕС Турция е важен партньор. Европа дава на Анкара пари и за борбата с нелегалната миграция. Повечето мигранти в страната идват именно от Сирия.

Докато Турция е представена на конференцията от външния си министър Мевлют Чавушоглу, Сирия не е поканена на участва. Това предизвика недоволството на външното министерство в Дамаск.

Русия също не е поканена. Причината е войната в Украйна.