Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи в изявление, че е подписал закон, който позволява да се разсекретят документи, засягащи произхода на пандемията от COVID-19, която започна в Китай, предаде АФП.

"Трябва да стигнем до дъното на нещата, за да гарантираме, че можем по-добре да предотвратим бъдещи пандемии", заяви Байдън и добави: "Моята администрация ще декласифицира и ще публикува информации", съблюдавайки обаче "националната сигурност".

Внесен в началото от републиканската опозиция, този текст в крайна сметка стана обект на широк консенсус с демократите, защото беше гласуван единодушно в Камарата на представителите, където има републиканско мнозинство.

Той още по-забележителен и защото пандемията издълба особено дълбоки политически разломи в Съединените щати, що се отнася до ваксинацията и до предпазните мерки. 

Инцидент в лаборатория?

Директорът на Федералното бюро за разследване Кристофър Рей неотдавна каза, че инцидент в лаборатория в китайския град Ухан е "много вероятно" в основата на пандемията от Covid-19, малко след като американският министър на енергетиката лансира подобна хипотеза.

Това накара Световната здравна организация да поиска американците да споделят тяхната информация.

Научната общност остава разделена между поддържащите хипотезата за предаване на заразата чрез животински посредник и тези, които защитават тезата за изтичането ѝ от лаборатория в Ухан.