До близо 280 милиарда долара достигна помощта на Швейцария за Credit Suisse и UBS след сливането им. В швейцарски франкове сумата е приблизително 260 милиарда.

Сделката, с която се подпомагат облигационерите на закъсалата Credit Suisse губят 17 милиарда долара, бе определена като "сватба с пистолет, насочен към главата", а Асоциацията на служителите на швейцарските банки обяви, че е "дълбоко шокирана" от новината, съобщена късно снощи. Тогава дойде и анонсът, че Федералният резерв, Европейската централна банка и още четири централни банки предприемат нови мерки за подобряване на глобалния достъп до доларова ликвидност, пише БНР.  Става дума за т.нар. АТ1 облигации - издавани от банките високорискови облигации, които швейцарският банков орган реши да отпише. На практика обяви на инвеститорите, че могат да пият "по една студена вода". 

"Зомбито изчезна, но се роди чудовище", написа "Нойе Цюрихер цайтунг", след като бе обявено сливането на двете швейцарски банки, с което се слага край на 167-годишната история на Credit Suisse. "Чудовището" ще има стойност на активите от 1,5 млрд. швейцарски франка - почти два пъти повече от стойността на цялата местна икономика. Местна икономика, която никой не може да нарече малка. Това означава, че целият сектор става зависим от решенията на обединената банка и че тя става сериозен проблем за конкуренцията. 

"Фалит на системно важна в глобален мащаб банка би довел до непоправими икономически последици в Швейцария и по целия свят. По тази причина трябваше да предприемем отговорни стъпки в името на всички останали. Федералният съвет е убеден, че поглъщането на Credit Suisse от UBS дава основата за по-добра стабилност и в Швейцария, и в световен план", заяви министърът на финансите на страната Карин Келер-Сутер и добави:

"Правителството дава на UBS гаранции срещу рискове в размер на 9 милиарда швейцарски франка. Става дума за потенциални загуби във връзка с много специфично портфолио, което банката поема като част от транзакцията", твърди още той.

Една от първите реакции на среднощната сделка дойде от асоциацията на банковите служители, които призоваха UBS да не прибягва до масови съкращения. На фона на тази негативна реакция Европейската централна банка одобри сделката и припомни, че банковият сектор в еврозоната е "устойчив", въпреки че в началото на европейската търговия банковите акции изгубиха от стойността си. В края ѝ обаче UBS възстанови част от загубите, а Уолстрийт отвори с разнопосочни сигнали.

От една страна инвеститорите още обмислят случващото се в Швейцария, от друга – гледат към редовното заседание на Федералния резерв, на което се очаква решение за лихвената политика на централната банка. Именно агресивните лихвени повишения бяха в основата на фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и на турбуленциите във First Republic Bank.

Това е и една от причините Фед, заедно с ЕЦБ и централните банки на Швейцария, Великобритания, Канада, Япония, че преминават към възможност за ежедневни суап линии – т.е. линии за предоставяне на доларова ликвидност, към които обаче няма особен интерес в първия ден.