Европейският банков сектор се срина тази сутрин след вчерашното придобиване на "Креди сюис" (Credit Suisse) от конкурента Ю Би Ес (UBS), предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Тази спасителна операция не е разсеяла опасенията на инвеститорите относно стабилността на банковата система въпреки успокоителните декларации на европейските власти.

Преди обяд българско време индексът на европейския банков сектор (Stoxx Europe 600/банки) се е понижил с 5,92 на сто. В Париж акциите на"Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas) са поевтинели с над 8 на сто, а на "Сосиете Женерал" (Societe Generale) - с над 7 на сто. Във Франкфурт "Дойче банк" (Deutsche Bank) губи над 6 на сто, а "Комерцбанк" (Commerzbank) - близо 5 на сто. В Лондон акциите на "Стандард Чартърд" (Standard Chartered) са се понижили с над 6 на сто, на "НатУест" - с над 4 на сто, а на Ейч Ес Би Си (HSBC) - с 3 на сто.

Междувременно германският надзорен орган за банковата система "Бафин" (Bafin) увери, че финансовата система в страната е "стабилна и силна", след като пазарите приеха скептично новината за придобиването на "Креди сюис" от Ю Би Ес. 

"БаФин следи развитието на пазарите и го взима предвид в рамките на мисията си за контрол. Германската финансова система продължава да е стабилна и силна", обяви органът в комюнике, изпратено до АФП. 

Най-болезнен е ударът по двете сливащи се банки - "Креди Сюиз" изгуби нови 65% от стойността си, а UBS - 14% рано сутринта, малко по-късно спадът бе овладян до 8%. Редица анализатори днес си задаваха въпросът дали сделката не беше грешка за UBS. Още повече, че е напълно ясно, че моторът на покупката е швейцарското правителство, а не пазарното решение. 

Според главния изпълнителен директор на банката Ралф Хамерс всичко е под контрол и няма причина за притеснения. Хамерс, който ще ръководи обединената банкова корпорация, заяви, че Ю Би Ес ще бъде в състояние да управлява рисковете, които биха могли да възникнат от създаването на т.нар. наречената "супербанка".

"Ние в Ю Би Ес имаме много добро капиталово съотношение и много добра ликвидна позиция. Ето защо ние сме овладели рисковете, (които може да възникнат от реакцията - бел. ред.) на пазарите", заяви Хамерс в интервюто, излъчено тази сутрин. 

"Втората стъпка, която ще предприемем, е да преструктурираме подразделението за инвестиционно банкиране на "Креди сюис" в инвестиционна банка, подобна на тази, която е част от Ю Би Ес. Ние я наричаме инвестиционна банка с "олекотен" капитал", отбеляза той. 

Главният изпълнителен директор на Ю Би Ес каза, че в момента не разполага с данни за планирани съкращения в "Креди сюис", но уточни, че винаги ще има "мерки, насочени към ограничаване на разходите".