Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбертг допусна, че Щвеция и Финландия могат да влязат поотделно в пакта.

Макар да не изрече такива думи, изказването му е точно такъв намек.

„Най-важното е и Финландия, и Швеция да станат пълноправни членки на НАТО. Не дали ще влязат точно по едно и също време“, каза той на пресконференция, на която представи годишния доклад за дейността на алианса (виж данните от него по-надолу).

Той приветства факта, че Турция ще ратифицира присъединяването на Финландия преди парламентарните и президентските избори на 14 май, а Унгария - идната седмица.

Столтенберг обеща да работи, за да гарантира възможно най-бързото влизане на Швеция в пакта.

„Нямаме доказателства, че Китай доставя смъртоносни оръжия на Русия, но има доказателства, че тя е искала това и въпросът се е разглеждал в Китай", отговори генералният секретар на журналистически въпрос.

Шефът на пакта обаче смята, че ако бъде следван мирният план на Пекин, това ще означава единствено замразяване на конфликта в Украйна. А Русия ще може да се прегрупира и да нападне отново. Така мирът няма да бъде устойчив и справедлив.

Същевременно обаче Столтенберг изтъкна, че в този план има и положителни моменти като ядрената безопасност, защитата на цивилните, териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

83% от българите са за повече разходи за отбрана

83 на сто от българските граждани смятат, че страната ни трябва да харчи повече за отбрана, а на противното мнение са едва 8 на сто. 9 процента не могат да преценят.

Това сочат данни от проучване на НАТО, включени в представения днес доклад.

България е похарчила за отбрана 1,54 на сто от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за 2022 г.

Според процента България е на 14-о място сред страните членки. Най-голям дял от своя БВП е изразходвала Гърция (3,54%), а най-малък – Люксембург (0,62%).

Пресметнато в пари, България е изразходвала за този период 2,481 милиарда лева (1,341 милиарда долара).

Според прогнозните данни реалният БВП у нас през 2022 г е бил 61 милиарда долара, а на глава от населението – 9000 долара. Разходите на глава за отбрана са по 138 долара.

Военният персонал в България през миналата година се е състоял от 27 400 души. Той включва както военнослужещи, така и цивилни, работещи в тази сфера.

Разходите за отбрана за разпределени по категории. 22,63 на сто са отишли за оборудване, 56,77% - за персонала, 4,75% - за инфраструктура и 15,75% - по други направления.

Засега едва 7 държави от алианса покриват целта разходите да достигат 2 на сто от БВП. България изпълнява поставената цел за поне 20 на сто дял на разходите за оборудване от общия национален бюджет за отбрана.