Българското правителство е информирало Европейската комисия, че през тази година няма да започне прилагането на плана за справедлив преход.

Това съобщи еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Тя обаче отбеляза, че преходът така или иначе се случва.

“България е една от страните, в които наситеността на въглерода на единица продукт е изключително висока - 3 пъти над средната за Европа. Процесът на затваряне на определени дейности е естествен. Повечето държави смятат, че е по-добре да управляват този преход, особено в тези области, в които той е най-належащ”, каза Ферейра.

И изтъкна, че това става чрез използването на наличните средства за преквалификация на хората, както и чрез привличането им към дейности, по-ориентирани към бъдещето, вместо да се изчаква естественото приключване на онези, които нямат бъдеще.

“Разбира се, уважаваме избора на страните членки и изчакваме развитието на процеса от страна на българското правителство”, обобщи Ферейра.

По думите ѝ България работи по 13 проекта, свързани с прехода към чистата икономика.

С действията си България се отказва от 465 милиона евро за въглищен преход, пише „Медиапул“. Сумата е предвидена за тази година.

Страната ни разполага с 1,3 милиарда евро от Фонда за справедлив преход. От тях вече изгубихме близо 100 милиона евро, припомня Медиапул.