Има още какво да се желае от България в борбата с корупцията, лобирането, разпределението на държавните реклами в медиите и Инспектората на ВСС.

Това заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след заседание на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

С България, Белгия и Чехия днес е проведен нов кръг от дискусии по върховенството на закона.

Като положителни стъпки от страна на София Рейндерс посочи ангажимента за създаването на ефективен механизъм за наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, функционирането на антикорупционната комисия и предвидените реформи, които да улеснят нейната работа, създаването на Съвета за развитие на гражданското общество. В някои области трябва са необходими подобрения.

“Препоръчахме да бъде осъществен напредък в разследванията на случаите на корупция. Макар да продължават подобренията по отношение на интегритета на публичната администрация, лобирането остава слабо регламентирано. За медиите препоръчахме да се повиши прозрачността за начините на разпределяне в тях на държавната реклама. В областта на съдебната система препоръчахме България да адаптира съставянето на ВСС, за да бъде избегнат рискът от политическо влияние върху неговия инспекторат”, каза Рейндерс.

Същевременно днес в Брюксел се намира главният прокурор Иван Гешев. Според официално съобщение, цитирано от БТА, той е на работно посещение в Европейския парламент.

На въпрос на Клуб Z еврокомисарят Рейндерс отговори, че не се е срещал с него.

От прокуратурата съобщават, че Гешев „ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста на неправомерния политически натиск срещу независимостта на органите на съдебната власт и очакванията от третия годишен доклад на Европейската комисия по въпроса.“

Той „ще представи и позицията на прокуратурата за цялостна правосъдна реформа, която да ограничи тежкия формализъм на българския наказателен процес, както и да доведе до актуализиране на нормативната уредба, с оглед обществените реалности“. Главният прокурор ще информира европейските парламентаристи и за “негативните последици от закриването на органите на специализираното правосъдие у нас”. Статистическите данни сочат, че само за период от девет месеца е констатиран спад с 50% на делата срещу организирани престъпни групи, пишат от обвиненителната институция.

Друг акцент от рзговорите на Иван Гешев в ЕП ще бъде „ангажираността на прокуратурата по противодействие на зловредното чуждестранно влияние, засягащо интересите на ЕС и НАТО, особено на фона на руската военна агресия в Украйна и преките последици за сигурността в региона”.