Своеобразно предупреждение към министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев отправи днес главният прокурор Иван Гешев. В интервю за БГНЕС Гешев коментира иронизирането на прокурорския "първормънс" отпреди ден от страна на МВР министрът. Демерджиев определи изнесените от обвинението данни, гарнирани с избрани откъси от записи от твърдяни намерени при обиски флашки със "самопризнания" като "филм", в който той не участва. А днес Гешев предупреди: филмът може да стане сериал.

Става въпрос за пресконференцията на Гешев и шефа на следствито Борислав Саарафов, на която те прожектираха "филми" с твърдението, че крими контингентът му готвел преврат, под прицел били и МВР шеф и магистрати, а от записите на твърди се Костадин Каменов - Къро, се чуваха и прякори на политици, както и разговори с журналисти. Прокурорската прожекция стана за смях в социалните мрежи, като хората взеха на подбив откритията при обиските - флашки, както и писани на компютър и разпечатани на практика други самопризнания, които бандитите държали в черни чували в домовете си.

"Не желая да коментирам министър Демерджиев, единствено и само защото имам разбиране за държавност и уважавам българските институции. Не бих си позволил да коментирам която и да било българска институция, или нейните ръководители, освен в краен случай. Ако трябва да влезем в тази стилистика, не може да е филм - да се предлагат 400 хиляди евро за отстраняване на висшестоящ полицай, а ти си министър на вътрешните работи. Не мога да възприема това като филм, ако трябва да използвам тази лексика", заяви Гешев за БГНЕС.

"Ако използвам неговата стилистика, наистина може да стане сериал, най-малкото защото колегите представиха една малка част от запис с дължина час и половина, която според тях е най-интересната. Но съм сигурен, че има доста по-интересни части", посочи.

По отношение на чутите заплахи срещу самия него, пък заяви: 

"Не искам да коментирам. За разлика от повечето български граждани, имам охрана, а и в крайна сметка многократно съм казвал, че никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Ще кажа нещо: аз съм с произход от македонския край и аз не бягам, аз се бия."

Не се мина и без библейски цитати: "Който върви по криви пътища, ще падне рязко."

Иван Демерджиев пък бе гост в Дарик днес. 

"Неуместно е главният прокурор да се оплаква от репресии", заяви отново той, както и преди ден.

И се ядоса:

"Изнасянето на такъв тип информация първо трябва да става много внимателно от гледна точка на разследването. Прокуратурата многократно е пречила на МВР да изнася информация, била тя и полезна, с обяснението, че трябва да се иска разрешение от прокурора, който наблюдава производството. Много пъти това става произволно и дори напук, защото често част тази информация е важна и полезна."

След което Демерджиев хвърли ръкавицата към Гешев:

"Аз съм убеден, че на тези хора няма какво да им се случи, а ако има, то не е свързано с това, че са били свидетели в едно производство, а с криминалното им минало, което е достатъчно богато. Създават се изкуствени герои, а на всичко отгоре на нас ни е зададено да ги охраняваме, което е абсурдно. И до днес МВР охранява едни свидетеи, които имат публично известни прякори. С тези хора денонощно ходят полицаи, дори и в заведенията, които посещават и се унижават да стоят до тях и да ги пазят, защото така ни е разпоредила прокуратурата...".