Великобритания обвини руския президент Владимир Путин в умишлено разпространяване на фалшива информация, след като той заяви, че Обединеното кралство снабдява Украйна с "оръжия с ядрен състав", предадоха Пи Ей мидиа и ДПА.

След разговорите в Москва с китайския президент Си Цзинпин Путин каза, че Русия ще "отговори по съответния начин", ако Великобритания изпрати на Украйна боеприпаси с обеднен уран.

Министерството на отбраната отхвърли предупреждението и каза, че от десетилетия бронираните снаряди са стандартно оборудване и "нямат нищо общо с ядрено оръжие или такива възможности".

На пресконференция със Си руският лидер обърна внимание на британските планове да се изпратят на Украйна снаряди с обеднен уран заедно с основните бойни танкове "Чалънджър 2".

"Изглежда сякаш Западът наистина възнамерява да воюва с Русия до последния украинец", каза той. "Ако това се случи, Русия ще отвърне по съответния начин, щом колективният Запад започва да използва оръжия с ядрен компонент". Той не уточни какъв би бил конкретният отговор на Русия в ситуацията.

В тази връзка говорител на министерството на отбраната в Лондон каза, че наред с предоставянето на основни бойни танкове "Чалънджър 2" на Украйна, Великобритания ще предостави и боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Такива патрони са изключително ефективни за поразяване на съвременни танкове и бронирани превозни средства.

"От десетилетия британската армия използва обеднен уран в бронебройните си снаряди. Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрени оръжия и способности. Русия знае нова, но умишлено опитва да разпространява фалшива информация".

Говорителят добави, че независимо проучване е установило, че въздействието върху здравето и околната среда от използването на боеприпаси с обеднен уран "вероятно е ниско".