Беларуската тенисистка Арина Сабаленка разкри, че от началото на руската инвазия в Украйна отношението към нея от собствените й колеги и колежки се е променило рязко в негативна посока. Самата тя е казвала, че не изпитва омраза към украинците и им съчувства заради случващото се.

Спортистите на Беларус понасят същите санкции, както и руснаците. В тениса те могат да играят на турнири (без "Уимбълдън" през м.г.), но без да представляват страната си, без флаг и химн. В повечето спортове не могат да участват на международни надпревари.

"Никак не ми е лесно, защото никога досега не бях срещала такава омраза в съблекалнята. Случвалото ми се е да ме облива негативизъм в Инстаграм след загубен мач, но от колегите ми никога не бях виждала подобно нещо", заяви Сабаленка преди "Маями оупън".

Шампионката от откритото първенство на Австралия загуби финала в Индиън Уелс срещу Елена Рибакина (Казахстан), която победи в Мелбърн в началото на годината.

На същия турнир в Калифорния украинката Лесия Цуренко се оттегли от мач срещу Сабаленка заради паник атака. Тя заяви след това, че кризата била предизвикана от от изявление на шефа на Женската тенис асоциация Стийв Саймън относно начина, по който тенисът трябва да се отнася към руската инвазия.

Сабаленка заяви, че напоследък води "странни разговори" с членове на екипите на някои тенисисти.

"В началото беше много трудно, но нещата постепенно се подобряват", рече тенисистката от Беларус, която ще почива в първия кръг на турнира в Маями. Във втория тя ще срещне победителката от двубоя между американките Слоун Стивънс и Шелби Роджърс.

Лидерката в световната ранглиста Ига Швьонтек от Полша призова за по-голяма подкрепа към украинците и заяви, че ръководствата на женската и мъжката тенис асоциации не правят достатъчно по въпроса.

Двукратната победителка от турнири за Големия шлем Виктория Азаренка, която също е от Беларус, е на коренно противоположно мнение.

"Всеки човек има различно поведение. Аз лично не споделям мнението на Ига. Ще я помоля да проверява фактите, преди да коментира нещо публично. Това е правилният подход преди подобни разговори", заяви Азаренка.