Украински моряци спасиха екипажа на руския тримаран (яхта с три корпуса) Russian Ocean Way, който се разби в Тихия океан, съобщава украинският информационен сайт "Гордон", позовавайки се на Радио "Свобода".

Пътешествениците са отплавали през юли 2021 г. от Кронщат на Балтийско море в Русия и оттогава са изминали повече от 13 хиляди морски мили (около 23,4 хиляди км), включително покрай бреговете на 13 държави. Екипажът на Russian Ocean Way се състои от трима руснаци, единият от които сега живее в Бразилия.

В края на февруари 2023 г. тримаранът е напуснал Чили за следващата околосветска обиколка. В средата на март, намирайки се на хиляда мили (около 1,8 хил. км) от бреговете на Чили и на 850 мили (около 1550 км) от Великденския остров, руснаците са попаднали в буря в Тихия океан с пориви на вятъра до 20 м/с, след като установили сериозна повреда на кормилния механизъм.

Когато станало ясно, че не може сам да отстрани неизправността, екипажът е подал сигнал за помощ, на който е отговорил близкият кораб за насипни товари Sounion с украинско-филипински екипаж, който плавал от САЩ за Бразилия под панамски флаг .

Пет часа е продължило издирването на тримарана след сигнала SOS. Вдигането на руснаците на борда на кораба за насипни товари е отнело още два часа поради високите вълни. Целият екипаж на Russian Ocean Way е бил спасен, а товарният кораб е изтеглил тримарана до чилийския бряг. По думите на капитана на кораба, украинците и руснаците не са обсъждали войната по пътя.