Решението на Международния наказателен съд (МНС) в Хага да издаде заповед за арест на Владимир Путин било определено от Кремъл като "най-неочаквания ход на Запада", твърдят източници на "Медуза", близки до администрацията на руския президент. Според двама събеседници на изданието руските власти не са били подготвени за ситуацията.

През 2023 г. диктаторът планирал обиколки по света, на които да се представи като "борец срещу Запада", "защитник на страните от Латинска Америка и Африка от колониалното потисничество" и "един от главните лидери на многополюсния свят". Това кръстосване на земното кълбо щяло да влезе в полза и за вътрешна консумация - президентските избори в Русия са през 2024 г.

Заради решението на МНС Путин е принуден да преосмисли намеренията си. Теоретично президентът на Руската федерация може да бъде задържан по заповед от Хага в 123 държави. Източници, близки до администрацията на президента, отбелязват, че засега Кремъл не разбира напълно как е възможно да гарантира сигурността на президента в новите условия.

"Дори Организацията на независимите държави (ОНД - международна организация, включваща 10 бивши съветски държави, доминирана политически от Русия) престава да бъде безопасно пространство (за Путин)", посочва един от източниците.

Сред страните, ратифицирали Римския статут на МНС, е членката на ОНД Таджикистан.

Същият източник твърди, че Кремъл се съмнява, че някоя от 10-те участнички в ОНД може да реши да арестува Путин, но "десети, стотни от процента вероятност това да се случи винаги има".

Източниците на "Медуза" смятат ареста на Путин за "невъзможен", именно защото руският президент просто няма да отиде в страна, където има и минимален риск да бъде арестуван. През лятото на 2022 г. Путин посети Таджикистан, Туркменистан и Иран, а през есента - Узбекистан, Казахстан и Армения. Според двама събеседници, близки до администрацията на президента, подобни пътувания са били много важни, включително за вътрешната руска пропаганда, която, разчитайки на новините за тези посещения, може да каже на гражданите, че "Русия все още има повече приятели, отколкото недоброжелатели" и остава "един от стълбовете на многополюсния свят".

Трудностите с чуждестранните посещения вече започнаха. През август 2023 г. ще се проведе следващата среща на върха на БРИКС в Южна Африка. На 20 март властите в страната заявиха, че са "взели под внимание" заповедта на МНС. 

Едновременно с Путин МНС издаде заповед за арест на комисарката по правата на детето към Кремъл Мария Лвова-Белова, ключова фигура в системата за принудително извеждане на украински деца в Русия. Източниците на "Медуза" отбелязват, че администрацията на президента вече предполага, че списъкът на служителите, които ще получат заповеди за арест от Хага, може да се разшири. Може да бъдат засегнати губернаторите на региони, които приемат деца от анексираните украински територии.