Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския държавен глава Владимир Путин и комисарката по правата на детето в кабинета на президента Мария Лвова-Белова.

Диктаторът е обвиняван в незаконната депортация и незаконното прехвърляне на украински деца в Русия.

"Г-н Владимир Владимирович Путин, роден на 7 октомври 1952 г., президент на Руската федерация, се предполага, че е отговорен за военното престъпление незаконна депортация на население (деца) и за незаконно прехвърляне на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Руската федерация (съгласно член 8(2)(a)(vii) и 8(2)(b)(viii) от Римския статут)."

От МНС добавят, че "има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления".

Подсъдимата Мария Алексеевна Лвова-Белова "е отговорна за военното престъпление незаконна депортация на население (деца) и за незаконно преместване на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Руската федерация".

Горепосочените заповеди за задържане са издадени по молби, подадени от прокуратурата на 22 февруари 2023 г.

В средата на февруари на среща с Лвова-Белова диктаторът обяви, че броят на молбите, подадени от граждани на Руската федерация за осиновяване на деца от окупираните части на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, "значително нараства".

Самата Лвова-Белова отбеляза, че е осиновила 15-годишно дете от Мариупол и добави, че работи усилено с руски семейства, за да улесни настаняването на украински деца в руски домове. Тя похвали семейство от Московска област, което поело попечителството над девет деца. От тази среща става ясно, че Путин лично наблюдава дейността на програмите за депортация и осиновяване, които според "Института за изследване на войната" могат да представляват нарушение на Конвенцията за геноцид от 1948 г. (за чието приемане СССР е сред основните радетели - бел. ред.).

Анализаторите обръщат внимание на факта, че Лвова-Белова потвърждава участието на руски губернатори в процеса по депортация и осиновяване. В отчета си пред Путин тя отбеляза усилията на чеченския лидер Рамзан Кадиров да създаде "програма за трудни тийнейджъри".

На 14 февруари Факултетът по обществено здраве на Йейлския университет публикува резултатите от проучване, според което в Русия и в анексирания Крим има мрежа от най-малко 43 лагера, в които поне 6000 украински деца са подложени на идеологическа промивка.

В много случаи те не са връщани на родителите им дълго след края на определения срок. Някои от децата свидетелстват, че местни ръководни фигури са им отказвали да ги върнат преди Русия да "освободи" Ирпин.

Русия: Заповедта за арест е юридически нищожна

Заповедта за арест е юридически нищожна.

Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя припомни, че Русия не страна по Римския статут на МНС и затова не носи отговорност пред институцията.

Украинският главен прокурор: Путин трябва да бъде арестуван извън Русия. Световните лидери ще помислят три пъти, преди да седнат да преговарят с него

Андрий Костин, главен прокурор на Украйна, заяви днес, че обвинението означава, че сега Путин трябва да бъде арестуван извън Русия и предаден на международния съд.

„И световните лидери ще помислят три пъти, преди да му подадат ръка или да седнат с него на масата за преговори. Светът получи сигнал, че руският режим е престъпен и неговото ръководство и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност“, каза той.

Той добави още, че днешното решение е историческа стъпка към възстановяване на справедливостта.

„Днешното решение е историческа стъпка. Но това е само началото на дългия път към справедливостта“, каза той.

Борел: Начало на процеса на подвеждане под отговорност

„Решението е начало на процеса на подвеждане под отговорност. Оценяваме и подкрепяме работата на МНС“, коментира в туитър върховният представител на ЕС за външната политика Жгозеп Борел.


По-късно Борел той, че тежестта на престъпленията и изявлението на МНС говорят сами по себе си.

„Това е важно решение на международното правосъдие и за народа на Украйна Ние в ЕС винаги сме били ясни, че отговорните за незаконната агресия срещу Украйна трябва да бъдат изправени пред съда“, каза дипломат номер 1 на Брюксел.

Не може да има безнаказаност, заключи той.