Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши заяви, че по силата на отбранителното споразумение със САЩ в различни региони на островите ще бъдат разположени четири нови военни бази, включително в провинция, която има излаз на Южнокитайско море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия месец държавният глава предостави на Америка достъп до четири обекта, освен вече съществуващите пет локации, в рамките на Споразумението за засилена отбрана от 2014 г. (EDCA) за сътрудничество в областта на отбраната. Това се случва на фона на нарастващия интерес на Китай в Южнокитайско море и към Тайван, посочва агенцията.

"Има четири допълнителни обекта, разпръснати из Филипините - има няколко в северната част, има няколко около Палаван, има и някои на юг", каза Маркос пред журналисти при отбелязване годишнината от основаването на филипинската армия.

EDCA позволява на САЩ достъп до филипинските бази за съвместно обучение, предислоциране на оборудване и изграждане на съоръжения като писти, складове за гориво и военни жилища, но това не е постоянно присъствие.

Филипините и САЩ скоро ще обявят местоположението на базите, каза Маркос, като добави, че тези обекти ще стимулират способността на страната да защитава "източната част" на най-големия си остров Лусон. Лусон е най-близкият главен остров на Филипините до самоуправляващия се Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия.

Китайското външно министерство потвърди позицията си, че американската страна увеличава напрежението, като засилва военното си присъствие в региона, като добави, че страните трябва да бъдат "бдителни" и да избягват да бъдат използвани от САЩ.

Вашингтон е поел ангажимент за инвестиране на стойност 80 млн. долара в инфраструктура в петте съществуващи военни обекта, припомня Ройтерс.

Без да дава подробности, Маркос заяви, че е запознат с "нововъзникваща заплаха" за територията на страната му, която според него ще изисква "корекции в нашата стратегия".