Ако Русия прати на фронта остарелите си съветски танкове Т-54/55 да заместят унищожените съвременни, това няма да й помогне да възстанови способността за водене на механизирана мобилна война, а може само да увеличи нивото на руските загуби. За това говори в новата си сводка вашингтонският Институт за изследване на войната (ISW).

Руските войски могат да прехвърлят реактивираните танкове Т-54/55 в Украйна, за да компенсират значителните загуби на бронирана техника. Conflict Intelligence Team съобщи, че руските войски са придвижили влак с танкове Т-54/55 от Приморския край (в Далечния изток) към западните региони на Русия, а публикации в социалните мрежи предполагат, че след това те могат да бъдат изпратени в Украйна.

Във връзка с това ISW припомня, че руските загуби на бронирана техника ограничават способността на руските войски да водят ефективен механизиран маневрен бой в закъсалите руски настъпателни операции в Украйна. Следователно руските войски могат да прехвърлят танкове Т-54/55, свалени от дългосрочна консервация, в Украйна, за да засилят тези настъпателни операции и да се подготвят за вероятно механизирано контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна.

Анализаторите на ISW припомнят, че след Втората световна война СССР произвежда десетки хиляди танкове Т-54/55. Поради недостига на бронирана техника, руската армия вероятно би могла да се обърне към тези стари запаси, тъй като резервните части за ремонт на такива танкове се предлагат в големи количества и са много по-евтини. Танковете Т-54/55 обаче нямат възможностите на по-модерните бронирани превозни средства и първоначално са имали по-малко главно оръдие (100- милиметрово в сравнение със 125-милиметровите оръдия на всички съветски и руски танкове след Т-72 включително), въпреки че руските военни може да са модернизирали някои от тях, напомня институтът.

Разполагането на такова нискокачествено оборудване в опит да се възстановии способността на руската армия да води механизирана мобилна война вероятно ще доведе до по-нататъшна деградация на руските способности в Украйна и до още по-големи загуби за руснаците. ISW също е скептично настроен към хипотезите, че благодарение на танковете Т-54/55 Русия ще може да изчерпи ресурсите на украинската страна, тъй като според тях тези танкове са по-евтини от боеприпасите на съвременните протитанкови оръжия - управляеми реактивни снаряди и преносими ракети.

Но всяка загуба на танк по правило означава загуба на неговия екипаж, освен това не е ясно колко ефективни ще бъдат тези танкове срещу украинската бронирана техника, докато те също са много уязвими за много противотанкови системи, които Украйна има. Към 22 март холандската група Oryx изчислява, че руските войски са загубили най-малко (само по визуално потвърдени данни): 57 танка Т-90, 448 танка Т-80, 1025 танка Т-72, 53 танка Т-64, 73 танка Т-62.