Путин е бензиностанция с ядрени оръжия.

Това обяви губернаторът на Флорида и фаворит за номинацията на Републиканската партия преди президентските избори през 2024 г. Рон Десантис в интервю за "Ню Йорк пост" от 22 март.

На 13 март Десантис провокира масови критики, включително и от собствената си партия, заради определянето на войната в Украйна като "териториален спор", който не представлява за Америка "жизненоважен национален интерес".

Пред "Ню Йорк пост" губернаторът уточни, че смята Донбас и Крим за украински и подчерта, че Русия е нямало право да ги окупира. Той добави, че ако "можех да щракна с пръсти", бих ги "върнал на Украйна на 100%".

Но той защити твърдението си, че войната не представлява интерес за Америка, като посочи, че "не бих искал да видя участието на американски войски там".

"Реалността е, че ескалация от страна на Америка с изпращането на повече оръжия и особено на войски, според мен би било грешка (Джо Байдън многократно е уверявал, че Америка няма да изпрати войски в Украйна). И така, това беше идеята, която се опитвах да изразя, но Русия сгреши, като нахлу. Сгрешиха, че взеха Крим. Русия нямаше право да нахлува в Крим или да нахлува през февруари 2022 г. и това трябва да е ясно".

Според него Путин има "големи амбиции" и е враждебен към САЩ, но "няма възможностите да реализира тези амбиции".

"Tой е бензиностанция с ядрени оръжия и едно от нещата, които бихме могли да вършим по-добре, е да използваме нашите собствени енергийни ресурси в САЩ. (...) Начинът да ударим Путин е да го ударим чрез енергийния сектор, но наистина мисля, че ако погледнете назад, всички военни анализатори и аз в миналото, ние надценихме неговите конвенционални способности. Това (инвазията) беше огромна грешка за него. Огромни разходи и знаете, ще видим какво ще се случи с престоя му на власт, но това е загуба за тях". 

Десантис предположи, че Путин е военнопрестъпник, но изрази съмнение доколко Международният наказателен съд е институцията, която трябва да държи диктатора отговорен.

Украинското външно министерство, коментирайки скандалното интервю на Десантис от 13 март за "териториалния спор" между Украйна и Руската федерация, покани губернатора в Киев, за да "разбере по-добре пълномащабната инвазия на Русия и заплахите, които тя представлява за интересите на САЩ".